Ugyanaz a csaladneve a pasinak mint nekem. De semmi kozunk rokonilag egymashoz (elvileg). Hogy lehet felkutatni a csaladfat? Hogy nehogy megis kideruljon valami a kesobbiekben.
Szia!
Ha nem valami ritka vezetéknevetek, hanem "szokványos" pl. Kovács, Horváth, Kiss, Nagy...akkor nagyon nagyon kicsi a valószínűsége, hogy rokonok lennétek. De ha tegyük fel, mégis rokonok vagytok,meg kell nézni a rokonsági ágat, fokot. Pl. ha az ő dédnagymamája meg a Te dédnagyapád testvérek voltak, az nem sokat számít.
Bennem inkább csak új kérdés merült fel ezzel kapcsolatban:
Mi van, ha anyai ágon van a rokonság, s ezáltal persze a név nem egyezik? Akár van rokoni kapcsolat, akár nincs, az már nem fog kiderülni.
Szerintem, ha visszakutakodtok déd/ük-ig, és közös vagy közeli lakóhelyekre visszavezetve nem találtok közös pontot, akkor nincs gond. Ha van lakóhely egyezés, annak nagyobb szerintem a valószínűsége, hogy vannak közös szálak.
De valójában, hogy mennyi generáció után küszöbölhetők ki az öröklődési rendellenességek pl., szerintem egy genetikus pontosabban meg tudná mondani.
Nálunk a rokonságban is volt ilyen helyzet. A lánynak és a fiúnak is ugyanaz volt a vezetékneve. Ráadásul a fiú teljes neve megegyezett a lány apjának és bátyjának a teljes nevével. És semmiféle rokoni kapcsolat nem volt közöttük, pusztán névazonosság. :D
Vannak olyan vidékek, ahol egyféle vezetéknévvel sok család él, és nincs közöttük semmiféle rokonság. Ilyen pl. itt a környékünkön az Igaz vezetéknév.
Családfát pedig úgy kezdhetsz el felkutatni, hogy elkezdesz kérdezősködni a szüleidtől, nagyszüleidtől, hogy a családod felmenői hol éltek, az ő szüleiket hogy hívták. És ugyanezt megteszitek a barátod családjában is. Minél messzebb tudtok eljutni, és közben nem találtok egyezéseket, akkor igen kicsi az esély, hogy van bármiféle rokoni kapcsolat köztetek. Lehet, hogy csak annyi köztetek a "rokonság", ahogy mifelénk mondják, hogy: "A te üknagyanyád meg az ő üknagyanyja két kis öregasszony volt, akik együtt jártak templomba."
kossz mindenkinek a valaszt. egyikotok irta h a lany batyjanak meg apjanak is ugynaz volt a neve. Hat itt is pont ez a helyzet! :)
Elkezdek kerdezoskodni de sztem semmi szoros kapcs nincs.
Hát ez azért érdekes! Írd meg légyszi, hogy mi lett a végkifejlet! De legalább azt, hogy mennyire gyakori a nevetek!
Az enyém elég ritka, de találtam pár ugyanilyen nevűt (pl. iwiw-en), akik ugyanazon a környéken élnek, ahol én születtem, DE még így is ezeken a "véletleneken" kívül nem tudok róla, hogy bármi közünk lenne egymáshoz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!