Hogyan kereshetném meg az igazi szüleimet?
Első lépés:
-Beszélgetés a nevelőszülőkkel. Ha valakik akkor ők tudnak segíteni, hisz végül is ők voltak érdekeltek a témában.
Más lehetőséged nincs, mert 14 évesen neked semmilyen információt nem adhatnak ki, főleg ha zárt örökbe fogadás volt. (akkor még a nevelő szüleid sem tudják kik a biológiai szülők)
#1, engedelmeddel ezt a hozzászólást majd gyakran másolom olyan kérdésekhez, ahol az abortuszra készülőkkel hisztiznek, hogy "add örökbe"...
Kérdező, az út pontosan az, amit a #4-es válaszadó linkelt, 14 éves korodtól jogod van ezeket az információkat kérni, de 14 és 18 éves korod között a gyámhivatal köteles megkérdezni erről az örökbefogadó szüleid véleményét is, mielőtt dönt, tehát mindenképp csak a tudtukkal működhet dolog.
Ha a gyámhivatal úgy dönt, hogy ezen infók kiadása nem ellentétes a te érdekeiddel, akkor megkeresik (levélben) az örökbe adó szüleidet, illetve ha csak az anya ismert, akkor csak az anyát. Neki joga van eldönteni, hogy kiadhatóak-e az ő adatai egy esetleges kapcsolatfelvételhez, vagy nem. Ha úgy dönt, hogy igen, akkor megkapod a nevét és címét. Ha úgy dönt, hogy nem, akkor a személyes adatait nem kaphatod meg, de akkor is megkapod név nélkül az egészségügyi adatait, ami akkor kell neked, ha orvosnál a családban előforduló betegségeket kérdezik, vagy hogy mijen bajokra van hajlamod, ehhez mindenképp jogod van.
Na, ez ennyi. Egyébként magam is hasonló módon (és hasonlóan 16 éves anyától:)) örökbe adott gyerek voltam, és érdekes módon engem soha egy percig sem érdekelt az örökbe adóm személye. De nem úgy, nem negatív indulattal, mint amit az #1-es ír, hanem egyszerűen tudomásul vettem, hogy ő anno így döntött, és kész, felé semmi harag, semmi negatív, semmi szemrehányó vagy számon kérő szándék. Úgy voltam vele, hogy mire tizenéves lettem, nyilván - remélhetőleg - neki is rendeződött valamilyen módon az élete, minek avatkozzak bele...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!