Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Mit takar a szerbhorvát szó?

Mit takar a szerbhorvát szó?

Figyelt kérdés
Mert olvastam a neten: vannak szerbek, szerbhorvátok, horvátok. Hol élnek a leginkább ez a kemény nevű név?
2009. okt. 23. 16:40
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A szerbek és a horvátok földrajzilag, nelvileg és sok minden másban is nagyon közeli rokon népek. Én a szerbhorvát szót eddig még csak a nyelvükre alkalmazva halottam. Mindkét nép elhatárolja a nyelvét a máskitól, holott gyakorlatilag egymásnak csak nyelvjárásai a horvát és a szerb (attól függetlenül hogy sok a különbség köztük), tehát a két nyelv beszélői megértik egymást.

Szerintem szerbhorvát személyek Bosznia-Hercegovinában élhetnek, hisz ott van a legnagyobb népességbeli keveredés a Balkánon. De ebben az utolsó kijelentésemben már nem vagyok olyannyira biztos, javítson ki valaki, ha tudja esetleg. :)

2009. okt. 23. 16:54
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Ha jól tudom, olyan nép, hogy "szerbhorvát" nincs. a kötelezően használt nyelvük volt Jugoszlávia felbomlásáig, a szerbből és a horvátból képeztek közöset. A kettő valóban sokban hasonlít, mint minden szláv nyelv. Egy szerb előtt soha ne is említsd, mert útálják a horvátokat!
2009. nov. 1. 21:25
 3/4 anonim válasza:
1945-1980 között Jugóban Titó meg szerette volna szüntetni a szerb és a horvát nemzetet és egy új közös nyelv volt ehhez vezető első lépés.
2014. máj. 4. 23:19
 4/4 anonim válasza:
A szerbhorvát nem egy nép, hanem egy nyelv. És nem egy mesterséges nyelv, nem is több nyelv keveréke, hanem egy nyelv 4 dialektussal: horvát, szerb, bosnyák és montenegrói. Politikai, vallási, történelmi stb okok miatt az országok próbálják úgy beállítani, mintha külön nyelvek lennének. Egy-két dologra külön szavuk van, és kicsit más a kiejtés, de alapvetően ugyanaz a nyelv. Mint például az angol, aminek van brit, amerikai, ausztrál, kanadai stb. változata. Mondjuk nem a legszerencsésebb egy szláv nyelvet egy germánhoz hasonlítani, de valahogy így kell elképzelni.
2018. szept. 20. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!