Ti mennyit adtok bele a családi kasszába?
A maradékot félreraktam, bár saját lakásra esély sincsen, nem is értem valaki hogyan gyűjt rá. Egy rendes 2 szobás lakás ha a nagy átlagot nézzük kb 10milió. Nézzünk egy 100ezres fizetést (aminél sokaknak sokkal kevesebb). 100 hónap, azaz majdnem 8 és fél év kell ahhoz, hogy összegyűljön egy lakásra, ha az EGÉSZ fizetésedet félrerakod. Akkor ha csak a fél fizetésedet rakod félre, 50ezer Ft-ot, akkor máris duplája, 17 év kell ahhoz, hogy összegyűljön egy lakásra.
De nézzük csak az önerőt. Egy 10miliós lakáshoz azért kell egy 3 millió önerő, hogy törleszthető összeg legyen a havi befizetnivaló. Értelemszerűen 60 hónap kell (ha a fél fizud rakod félre), azaz 5 évet kell gyűjtened, ha egyáltalán hitelt akarsz felvenni!
És akkor itt 50ezerről beszéltünk, de én pl ha egy havi 10ezret félre tudtam volna tenni anyáméknál (nem tudtam), amellett hogy nekik is adtam ugye, akkor 25 évet kellett volna dolgoznom, hogy hitelhez jussak. Ha pedig lakásra akarnék ebből gyűjteni, 85 évet kellene dolgoznom, és félreraknom, ami amúgy is lehetetlen, meg ugye a forint is csökken. Magyarul, ha szar melód van, ne álmodozz. :(
Én egyetemista vagyok, amellett dolgozom, (babysitterkedek esténként) nyáron pedig 12 órát dolgozom minden nap (egy hónapban 6 szabadnappal). Anyukámnak az volt a feltétele, hogy akkor nem kell beszállnom a családi kasszába, ha
- győzi egyedül is
- nem költöm el a fizum hülyeségekre.
Észrevétlenül szoktam adni 10-20E Ft-ot, de nem várják el.
16: Teljesen igazad van, és igen, illogikus, amit az Anyukád akar. Te mindenképpen elköltözöl (ha van kereseted, akár lakótársakkal albérletbe is tudsz menni, vagy külföldi munkánál vagy másik városban egyértelmű, hoyg nem laksz otthon), és akkor ő képtelen lesz fenntartani a lakást egyedül. Nézd, nekem is nagy harc volt, mert nálunk az volt az alap, hogy maguknak akarnak megtartani engem, ergo NEM KÖLTÖZHETEK EL.
Ha kitartó vagy, 2-3 éven belül belemegy, és utána 5 éven belül meg is oldjátok. Én is 26 évesen hoztam szóba először, és nem az én ötletem volt a közös lakás eladása, hanem ő tartotta drágának hogy egyedül tartsa fenn.
Nálunk a megfelelő lakások megtalálása és a meglévő eladása tartott 4 évig, és 29 évesen trtént meg az eladás, 2 lépcsőben tudtunk költözni, 30 éves korom óta lakom külön. Azóta sincs kész (használt lakás, lelakott), és csak fél háztartást vezetek, majdnem mindennap anyunál vagyok néhány órtá, de külön vagyok napi 18-22 órára tőle mindenesetre, sokkal boldogabb lettem alig néhány hónap alatt a szétköltözés után.
Ha nincs külső anyagi segítségetek vagy tartalékotok, akkor kezdj el az államilag támogatott lakástakarékba befizetni, mert szükség lesz rá. Ha párban költözöl, nem egyedül, akkor van még egy család, aki be tud szállni annyival, mint Ti, és akkor könnyebben összejön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!