Üdv mindenkinek A névrokonok, rokonságban állnak egymással? Mármint, úgy értem hogy vérrokoni kapcsolat van e, vagy hasonló?
Azt hívják névrokonnak, ha valakinek ugyanaz a neve.
Pont azt jelenti a szó, hogy vér szerint nem vagytok rokonok, csak a név véletlenül egyezik. Pl. biztso találkoztál oylan emberrel, aki momdta, hoyg ő ismer innen-onnan egy ugyanoylan vezetéknevű embert, mint Te, és hogy ő nem rokonod-e. a válasz erre gyakran ez: nem, csak névrokom.
Így már biztos világos.
Nyilván nem vérrokon minden Kovács!
Azért hívják őket "név"rokonnak...
Általában nem, de előfordulhat, hogy igen, azaz, hogy a névrokon tényleges rokon is.
Egy nemzeten belül nem rokon mindneki, még lélekben sem. Pláne nem a magyar nemzeten belül: gondolj csak abba bele, hogy Mo-t mennyiszer szállta meg idegen hatalom, a fennálása ta is mennyi háború dúlt, és milyen erős ennek következtében - szerencsére!- a vérkeveredés. Plusz ott van az idegenekkel kötött házasság intézménye.
Ha valamilyen szinten rokonok voltnának mind, az volna a legnagyobb baj, mert az beltenyészetet jelent, ami mindig halálra van ítélve. (Lásd Kalocsát és a kalocsa környéki településeket: pota népcsoport. Ők még a hatvanas években is szigorúan csak egymás közül házasodtak. Meg is van az eredménye...)
5#
Ez attól függ, milyen mélységekbe megyünk vissza. Ha egészen Afrikáig akkor a világ összes embere rokona a többinek szegről-végről. A beltenyészet negatív hatásai meg csak szűkebb körökben érvényesülnek.
Tudom, hogy a kérdező szűkebb rokonságra gondolt, a válasz pedig továbbra is az, hogy lehetnek ugyan vérrokonok a névrokonok, de éppen ugyanannyi az esélye, mint az egyéb nevű emberekkel való vérrokonság.
"Tudom, hogy a kérdező szűkebb rokonságra gondolt"
Ezt te nem tudhatod, csak akkor, ha te vagy a Kérdező.
Egyéb esetben azt hiszed, hogy tudod, hogy ki mire gondolt - pedig honnan tudnád? :) Amyg pontosna le nem írja, hogy mi a baja, addig te csak találgathatod, hogy ugyan mire gondolhatott...de biztosra nem vehetsz semmit!
Mondok egy példát (nem ez a vezetéknevem, csak példa):
Tóth Julianna vagyok, a fogorvosom neve dr. Tóth Péter. A felesége dr. Tóth Péterné, szül. Tóth Aranka.
Mind névrokonok vagyunk. A dokival ténylegesen, mert valódi rokonság nincs köztünk, viszont Tóth Aranka távoli rokonom (unokatestvér), tehát nem csak névrokon, hanem valódi rokon is.
Valahol ha nagyon-nagyon messzire megyünk vissza az időben, akkor igen esélyes, hogy lesz közös ős...
Nézd meg pl Arany JÁnost… Mennyien állítják, hogy a rokonuk...Kutattak családfát, és bebizonyosodott... Valószínű, a többbségük igaz is lehet. Nem ismert embereknél hasonlóan lehet, max a nagyon gyakori neveknél talán nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!