Családfakutató? Valaki ismer egy jót?
Esetleg vett is már igénybe ilyen szolgáltatást?
Tudom, hogy nem olcsók alapból sem és hogy a "mennyiségtől" függő az ár, de kb. mennyibe kerülhetnek?
Aki fizetett már ilyenért, leírná a történetét?
Köszi!
Elmentem egy családfakutató céghez. Elmondtam mindent amit kérdeztek. Adtak egy árajánlatot, de nem volt végső összeg, csak ilyen-olyan díjak, sokszor órabérek. Mondtam, hogy egy kb. összeget mondjanak azért, mert nem végtelen a pénztárcám. Mondta a vezető, hogy egy elég rossz esetben 340 ezer körül lesz, szerencsés esetben 180 ezerrel számoljak, nagyjából fél év után lesz eredmény.
Akkor felkerestem egy szociológus-történész ismerősöm. Elmondtam mit tudok, meddig akarok visszajutni. Egyetlen forintot sem kért, de elirányított hova menjek, kinek írjak. Nem telt el 2 hónap és a kezemben volt az ősfám (olyan családfa, ami belőlem indul és a felmenőim tartalmazza).
Nem a családfakutató cégek ellen írom amit írok, mert tényleg munkás ügy, meg kellett az ismerősöm szakértelme, rutinja, de azért a 180/340 ezret 6 hónapért soknak éreztem. Úgyhogy azt ajánlanám, hogy keress egy ilyen embert és túléled kiadások nélkül is.
És megkérdezhetem kedves 2-es, hogy meddig jutottál?
Biztos hogy jó a fa?
Illetve melyik ez a cég, mert nagyon érdekelne. (jó lesz priviben is)
Leírom ide is:
elméletileg az 1700-as évek eleje a határ, ameddig egy átlagos, nem nemesi családnak vissza lehet vezetni a felmenőit. Kb. akkor indult el az anyakönyvezés (van, ahol 15-20 évvel korábban). Annál korábbra csak kevés esetben lehet visszamenni, de nem kizárt ez sem. Például tudok olyanról, akinek a felmenőit 1727 körül telepítették le, azonban a "kiindulóponton" voltak elérhető dokumentumok 1602-ig. Ez tényleg családfüggő, hogy mennyi dokumentum maradt meg, illetve egyáltalán rögzítették-e a nevüket.
Aki nekem segített, az minden egyes felmenőm létezését dokumentumokra alapozta (legtöbbször plébánián vezetett anyakönyvekre), tehát a felmenőim listája abszolút hiteles.
Van nagyjából 400 ismert felmenőm, ezek közül 9 esetben merültek fel kételyek. Ezek olyanok, hogy a születési év kétséges vagy ellentmondásos adatok kerültek rögzítésre az anyakönyvekben. Például a keresztelési anyakönyvben 1852 szerepel születésnek. Lakcím, szülők neve ott van. 1857-ben szerepel a halotti anyakönyvben, lakcím, szülők neve azonos, de életkorához jól olvashatóan 12 év van rögzítve. A szülőknek azonban 1845-ben nem születhetett gyereke, mert 1849-ben házasodtak, akkor voltak 20, illetve 22 évesek. 1843-1848 között az utcájukban sem született senki. Tehát 9 ilyen kérdéses eset van, a többi teljesen rendezett.
Ahogy időben haladunk a jelen felé, már nem csak anyakönyvek és az összeírások vannak, hanem egyre több egyéb forrás (újságok, helyi feljegyzések, közjegyzői dokumentumok, iskolai bizonyítványok, stb.).
Az, aki nekem segített, nem a családfakutató ajánlására segített. A családfakutató tett egy árajánlatot, amit soknak éreztem, legalábbis a pénztárcámhoz képest.
Ekkor kerestem meg az egyik ismerősöm, aki szociológus és történész. Elmondtam neki mennyire szeretném megismerni a felmenőim. Ő segített, teljesen ingyen. Elmondta hova menjek, néha helyettem járt el (ugyanis az egyik egyetemen végez hasonló kutatásokat) és így közös munkával állt össze a fa. Családfának mondom, de ő mindig kijavít, hogy ősfa a becsületes neve, mivel a felmenőim tartalmazza.
Szerintem meg tudnám győzni, hogy 1-2 embernek segítsen úgy, mint nekem, de a nevében nem merek ígérni semmit. Nekem készségesen segített. Amikor a "végén" (mert ennek szerintem soha nincs vége) akartam neki pénzt adni, nem fogadta el.
Engen az érdekelne nagyon,hogy hol lehet azt megtalálni,hogy az utcájukban nem született senki,vagy egyáltalán az utcát 1840 körül.
Án csak az egyházi anyakönyveket találtam,azokban még az esküvőknél is csak a helységnév van beírva.
És tudom,hogy voltak népszámlálások ,de nem találtam még meg,hogy hol lennének.
Igaz,hogy nekem probléma hazulról elmennem,főleg a gépen elérhető adatokra kell támaszkodnom.
Ha a géped mellé vagy kötve és Magyarországon keresel, az elég sokszor esélytelen. Vannak amerikai (USA) városok, ahol fel sem kell állnod a gép mellől és mindent elérhetsz. Magyarországon ez a legtöbb esetben nem kivitelezhető.
Vannak régi térképek, amelyekből el lehet indulni. Azokon a korabeli telkek éppen akkor használt jelölése is szerepel. Ha Magyarországról van szó és 1840-es évekről, akkor ez egy felkutatható információ.
Az egyházi anyakönyvek (a levéltárban őrzöttek) a születést, halált és az esküvőt tartalmazzák, valamint az ezekhez fűzött utólagos bejegyzéseket. Azokban szerepel az utca és a telek megjelölése is. Ha a mormon digitalizált változatot böngészed, azokról ez hiányzik, mert nem írták ki. A levéltárban őrzött, mikrofilmes példányon azonban szerepel.
Én így indulnék el.
Település korabeli térképét van esély interneten elérni. Ha megírod melyik település, megnézhetem.
Kedves 7-es; köszönöm az ajánlatot, de zavarba jöttem,mert most így hirtelen nem is emlékszem rá, hogy mire gondoltam ,amikor azt írtam.
És általában jönnek e-levelek a válaszokról, de csak most a 8-as után láttam a előzőt, ami úgy néz ki még február 1-ei!
Azóta más ágakat-al-és mellékágak terelték el a figyelmemet, de ahogy az éppen kezem alatt levőt félbe tudom hagyni, átnézem az összes többit. Már ha kibírom a kiváncsiságot, hogy kiderítsem,hogy mi is volt az.
Bocs, hogy eddig nem válaszoltam, nem jött e-mail az akkori újabb válaszról. De igyekszem mihamarább válaszolni.
Kösz addig is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!