Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Lehettek az őseim?

Lehettek az őseim?

Figyelt kérdés

Lehettek az őseim között besenyők? A nagyanyám ősei a Rábaközből származnak és a 1700-as évek elején jelentek meg ott, ahol most is élünk. A település neve Bodonhely, ami egy régi besenyő település, neve is egy besenyő személynévből ered: Bodon. Szóval lehettek besenyő őseim? Vagy ők kihaltak teljesen, vagy a törökök pusztították el őket? Hogyan lehetne ezt kideríteni?

Nagyon érdekel ez az ősi családfa kérdés. Mármint nem az 1600-as évek vége, hanem egészen vissza a honfoglalásig. :D

Remélem tud valaki segíteni! Köszönöm előre is!

2012. dec. 9. 23:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
77%

Pl Eger környéki tönkrement szőlősgazdák betelepülése Hajdú vármegyébe.

Szilágy vármegyei földmíves családok betelepítése Szabolcsba.

de még egy rakattal be tudnék írni.

2012. dec. 11. 21:12
 12/20 anonim ***** válasza:
Jah meg a legegyszerűbbet le sem írtam. Céhes levelek!
2012. dec. 11. 21:13
 13/20 anonim ***** válasza:
Értem, köszönöm! Viszont itt ugyanúgy, ahogy az én példáimban, kisebb-nagyobb csoportok, földműves családok betelepüléséről értekezik a telepeslevél, ubárium, akármi. De ez jelentős esemény, újrarajzolja a településképet! A kérdező szövegében nem olvasható az, hogy lett volna ilyen, pl. egy rábaközi kolónia, akik megindulnak erre vagy arra. Szóval Stephanus Kovács feltűnik valahol a feleségével és gyermekeivel (tekintsük őket a kérdező felmenőinek), nem akkora esemény, hogy rögtön minden adatot lejegyezzenek. Főleg akkor, ha az csak a mi szempontunkból egy 'feltűnés'... ez jelentheti azt, hogy már ott éltek századokkal előtte is, de mi a dokumentumokból ebben az időszakban értük utol a családot.
2012. dec. 12. 10:56
 14/20 mustafa33 ***** válasza:

hites helyek levéltárában is kutakodhatsz, ott lettek hitelesítve, letétbe helyezve nagyobb adásvételek, birtok cserék.

Polgárok esetében forrás a városokban működő céhek jegyzékei, ahol a mesterek és segédek lettek feljegyezve.

Pórnépnél a joibbágyporták összeírásai, az egyházi tizedek összeírásai, török területek harácsívei.

Az adó összeírásokból, bármerre legyen az adózás, elég pontosak (régen sem voltak jobbak az APEH elődök ☻)

A vármegyékben a nemesek is össze lettek írva többször is (erre a legelérhetőbb Borovszki vármegyei monográfiái, keresd a neten).

2012. dec. 12. 21:27
 15/20 anonim ***** válasza:
Szerintem a 2. válaszoló nem mond h*lyeséget. De szerintem nem lehettek az őseid besenyők és nem tudod vissza vezetni a honfoglalásig a családfád.De szerintem ez tényleg marhaság mert akkor minden bodonhelyi azt állíthatná hogy besenyő leszármazott.
2012. dec. 25. 14:08
 16/20 anonim válasza:
100%

Ez a kérdés sokkal bonyolultabb.

Sokkal többünknek vannak besenyő ősei mint hinnék.

A legnagyobb számban betelepült és telepitett rokon népről van szó, kik közel 150 éven át kissebb nagyobb számban, datált ill. ismeretlen körülmények között (gyakran nem is békésen) jutottak az akkori Mo-ba.

A kérdésre visszatérve, lehetnek igen, de nagy részük már egy-két nemzedék alatt beolvadt a magyarságba.

2013. febr. 4. 08:58
 17/20 anonim ***** válasza:
Nem lehettek.Attól,hogy a "Bodon" attól még nem lehet,hogy ti besenyők vagytok.De akkor most ennyi erővel tényleg mindenki mondhatná,hogy besenyő
2013. febr. 14. 21:02
 18/20 anonim válasza:
Akik ezt kijelenthetik azok a mai: Fejér Tolna esetleg Győrsopron m. bizonyos területein élők amennyiben a családjuk is onnan származik, legalábbis a török időkig.
2013. febr. 16. 08:21
 19/20 anonim válasza:
Kérdező, jól értem Bodonhelyen laksz??????
2016. nov. 4. 07:51
 20/20 anonim válasza:
Némi infó: Magyarországon a besenyők azokon a helyeken tudták megőrizni kultúrájukat, nyelvüket és legvégül a - rokon - etnikai karakterüket ahol legtovább katonáskodtak. Ehhez hozzátartozik még a besenyő- és vegyes falvak sűrűsége. A besenyő falut ne keverjétek össze a besenyő teleppel, más szervezeti egység.
2018. márc. 29. 00:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!