Milyen eredetű vezeték név a Zdenyák családnév?
Az őseim a Vajdaságból települtek a trianoni békeszerződés után Magyarországra, de szerintem nem szerben vagy horvátok lehettek. Lehet, hogy szlovákok voltak vagy esetleg lengyelek vagy csehek? Az a baj, hogy én nem ismertem őket és nem tudtam megkérdezni őket erről a témáról.
Remélem tudtok segíteni!
Köszönöm a válaszokat!
Köszönöm a válasz! :D
Szerinted ezt a nevet, mármint Zdenyák hogyan írják szlávosan?
A Zdeněk horvát változata a Zdenko, valamint a szlovákok is használják, de a szlovákoknál a Zdeno-t is. Ezt becézik Zdenkonak. A becézés ellentéte, durvább megszólítása a Zdenonak a Zdeňák (vagy Zdeniak).
Nem azt mondom hogy biztosan ez az eredete, de ilyen is van.
Csak egy tényt írtam le a mit nem kellene kihagyni a lehetségesek közül. Nem állítom, hogy biztosan így volt.
A durvább változatot úgy értem, ahogy a becézés egy név kedveskedőbb változata, ez az ellenkezője a becézésnek, a stenderd forma hidegebb változata. Magyarban nem létezik. Ha például egy Jakub (Jakab) kicsi korában becézve Jakubko (Jakabka) akkor a nagy bunyós legény az Kubo.
Ma találtam: Zdenyak, Zdinyak a Kružlovi plébánia elveszetnek hitt, de megtalált anyakönvében szerepel az 1820-as években.
Kružlov (Kruzsló, Kőtelep) plébánia, filiái: Bogliarka (Boglárka), Krivé (Sárosgörbény). Volt Sáros vármegye. Ma Szlovákia, kraj Prešov (Eperjes megye).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!