Honnan származik a Markovics családnév?
Meg ha van akkor mi a jelentése.
Választ előre köszönöm.
Délszláv eredetű, ott végződik szinte minden név -ics-re.
Lásd még Petrovics --> Petőfi hasonlóan ez is "Markov fia" jelentéssel bír.
A ts-cs végződés a 19. századi nyelvtan nem egyértelmű hangjelöléséből adódik, a cs-t jelölték ts-nek és ch-nak is (Kovács, Kovách, Kováts) Hallottam olyat is, hogy a katolikusok az egyik, a reformátusok a másik írásmódot szerették a ch<->ts jelölésben, aztán a harmadik (cs) lett szabványos, de ez lehet csak legenda.
Egyik sem!
Tót, kárpátaljai családnév a Markovits - Markovics. Én éppen most kutatom őket.
Van egy ilyen nemes család is a történelmi magyar ország területén. A ts-ből lett cs, az magyarosabb, így lágyult el.
Egyébként Mihajlo Stančić azaz Táncsics Mihálynak sincs semmi köze a délszláv vidékekhez, ez egy berögzült sztereotípia. Pont olyan mint a Tomkovits, az is Tót családi név.
Talán az előbb sokat írtam, most próbálom több részletben.
A Markovicsok Szlavóniából származnak (szláv behatással)A 11oo-as évek végén Szent László Horvátországi hódításait követően kerülnek véderőként a déli területekre, több katonacsaláddal együtt.( Rudicsok, Vojnicsok, ...)
folytatom: Domonkos(felesége Vukelics Petronella) fia György 1690(Zentai várkapitány)A további leszármazottak:1730 György
1760 Albert,1790 Sándor,1831Sámuel Valamennyien Zentán születtek,1868Béla Nagytéténypuszta, (9 gyerek) egyik 1908 Ilona, 1930 Zsuzsanna az anyukám. Oldalágak is jórészt vannak, de azt másként lehet megbeszélni. név: MAROVFI
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!