Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Honnan származik a Markovics...

Honnan származik a Markovics családnév?

Figyelt kérdés
Honnan száramzik, és hogy és mikor került Magyarországra és miért alakult ki a Markovits és a Markovics különválás.
2012. okt. 25. 19:22
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:

Meg ha van akkor mi a jelentése.

Választ előre köszönöm.

2012. okt. 25. 19:26
 2/12 anonim ***** válasza:
Szerintem szlav eredetu mert ez egy gyakori szerb vezeteknev.Reszemrol ennyi,mert tobbet nem tudok :)
2012. okt. 25. 19:51
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Délszláv eredetű, ott végződik szinte minden név -ics-re.

Lásd még Petrovics --> Petőfi hasonlóan ez is "Markov fia" jelentéssel bír.

A ts-cs végződés a 19. századi nyelvtan nem egyértelmű hangjelöléséből adódik, a cs-t jelölték ts-nek és ch-nak is (Kovács, Kovách, Kováts) Hallottam olyat is, hogy a katolikusok az egyik, a reformátusok a másik írásmódot szerették a ch<->ts jelölésben, aztán a harmadik (cs) lett szabványos, de ez lehet csak legenda.

2012. okt. 25. 20:06
 4/12 anonim ***** válasza:

Egyik sem!

Tót, kárpátaljai családnév a Markovits - Markovics. Én éppen most kutatom őket.

Van egy ilyen nemes család is a történelmi magyar ország területén. A ts-ből lett cs, az magyarosabb, így lágyult el.

Egyébként Mihajlo Stančić azaz Táncsics Mihálynak sincs semmi köze a délszláv vidékekhez, ez egy berögzült sztereotípia. Pont olyan mint a Tomkovits, az is Tót családi név.

2012. okt. 26. 12:48
 5/12 anonim ***** válasza:
Valami koze csak kell hogy legyen ha mar leirtak a nevet szerbul vagy horvatul ->"Mihajlo Stančić"...
2012. okt. 26. 15:07
 6/12 anonim ***** válasza:
Táncsics Mihály született Mihajlo Stančić,jobbágycsaládban született egy Bakony széli falucskában, Ácsteszéren. Szülei telkesgazdák, anyja szlovák, apja horvát származású-wikipedia
2012. okt. 26. 15:23
 7/12 anonim válasza:
Szerintem, Jugoszláv vagyis ilyen Szerbül hangzik.
2012. okt. 28. 18:22
 8/12 Kápolnás József válasza:

Talán az előbb sokat írtam, most próbálom több részletben.

A Markovicsok Szlavóniából származnak (szláv behatással)A 11oo-as évek végén Szent László Horvátországi hódításait követően kerülnek véderőként a déli területekre, több katonacsaláddal együtt.( Rudicsok, Vojnicsok, ...)

2013. jan. 4. 19:28
 9/12 Kápolnás József válasza:
Folytatom: A későbbiekben Velence oldalán Küzdöttek a törökök ellen az 1500-as évek elején itt Jelenik meg Elsőként név szerint is Markovits István.A védelmi vonal és a családok feltolódtak Bácskáig. 1690-ben Markivics Domonkos (1650) I. Lipóttól nemesi címet kapott.
2013. jan. 4. 19:41
 10/12 Kápolnás József válasza:

folytatom: Domonkos(felesége Vukelics Petronella) fia György 1690(Zentai várkapitány)A további leszármazottak:1730 György

1760 Albert,1790 Sándor,1831Sámuel Valamennyien Zentán születtek,1868Béla Nagytéténypuszta, (9 gyerek) egyik 1908 Ilona, 1930 Zsuzsanna az anyukám. Oldalágak is jórészt vannak, de azt másként lehet megbeszélni. név: MAROVFI

2013. jan. 4. 20:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!