Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Hogyan lehetnék családfa kutató?

Hogyan lehetnék családfa kutató?

Figyelt kérdés

Végzettség szükséges? Vállalkozói igazolvány kell hozzá?

Az a helyzet, hogy több családfát csináltam már. Pl. a párom családfáját felkutattam az 1200-as évekig visszamenően.

Szeretnék ezzel foglalkozni, csak nem tudom, hogy mi ennek a hivatalos útja. Segítenétek?

2012. okt. 2. 12:14
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Nem az 1500 utáni időt akartál írni? hogy a bánatba találtál 1200-as adatokat?
2012. okt. 3. 22:55
 12/18 anonim ***** válasza:
Az első magyar írott emlékek (Tihanyi Apátság alapítólevele, Ó-Magyar Mária siralom) és későbbi és későbbi keltezésű, úgyhogy ne haragudj meg, hogy ne tartsam komolynak az előző kommentedet.
2012. okt. 3. 23:14
 13/18 anonim ***** válasza:
Tudod arra gondoltam hogy ha Csák Máté nemzetségét keresed, akkor mehet a dolog, de Kovács Istvánt nehezen találnád meg 1200-ban. Én ennyire gondoltam komolyan
2012. okt. 4. 14:30
 14/18 A kérdező kommentje:

Nézzétek, semmi okom nincs bizonygatni az igazamat...

De, hogy megértsétek: a kutatás során eljutottam egy olyan felmenőhöz, akinek a neve ismerősen csengett, tudtam, hogy hallottam már ezt a családnevet. Rákerestem erre a családra, és kiderült, hogy nemesek voltak. Ismét kutatni kezdtem és kiderült, hogy egyenes ági leszármazottja a párom Zichy Annának, akinek férje Szelestey György volt. A Szelesteyek régi nemesi család. Családfájukat vissza lehet vezetni IV. Béla koráig.

A Szelestey család legelső ismert őse a Jaák nemzetséghez tartozó I. Csuna volt. Egy IV. Bélától származó birtokadományozási levélben meg van említve a neve. A dátum: 1221.

Ennyi. Innentől kezdve nem válaszolok, csak az eredeti kérdésemre...

2012. okt. 5. 10:40
 15/18 anonim ***** válasza:
Tehát akkor nem te kutattad vissza az 1200-as évekig, hanem valakik folyamatosan jegyezték azt az ágat. Már meglévő családfát beilleszteni a sajátodba/párodéba... ráadásul nagyvonalúan mindjárt 600-700 évet(!!)... szóval ez kicsit másról szól.
2012. okt. 7. 10:01
 16/18 anonim ***** válasza:

Bocsánat, de mit érek én azzal, ha egy hobbi vagy épp hivatásos családfakutató pár napig tágítja a fejem olyan dolgokkal, ami amúgy is fent van az interneten? A gótikus betűkkel írt XVIII. századi evangélikus anyakönyvek olvasására fel tud készíteni valaki pár nap alatt? Kötve hiszem.

Konkrétan ilyen szakirányú végzettségről én nem tudok. Aki kiállít ilyen papírt, hogy elvégeztél x-akármilyen családfakutató tanfolyamot, az mi alapján ad ki oklevelet? Van ilyen OKJ-s (bejegyzett) akármi? Számlát kapok a befizetett összegről?

Szerintem ezt úgy célszerű elkezdeni, ha az ember tisztában van a történelemmel, beszél bizonyos nyelveket (főleg ugye a latin fontos) és vannak referenciái (referencia alatt nem azt kell érteni, amit már az előző posztban is írtam, hogy átemelek egy már kész családfát a sajátomba...). Magam is kutatom a családfámat, az egyik ágat az 1600-as évekig vezettem vissza, de azt nem tudnám biztosra mondani, hogy bármilyen bejegyzéssel elboldogulnék, pedig már rengeteg mindent láttam. Aki ilyenbe vágja a fejszét, annak biztosra kell mennie. Utazni kell, esetenként külföldre, beszélni kell annak az országnak a nyelvét (hacsak nem angolul), tisztában kell lenni az ottani kutatási törvényekkel, stb. Esetenként hosszabb szövegeket latinról - magyarra... Szóval amennyire könnyűnek tűnhet a saját családfánk, annyira lehet kijózanító másé - vagy másénak a félbehagyása, mert nem boldogulunk vele.

Én úgy gondolom, hogy több 10 éves kutatási tapasztalat (ne adj isten levéltáros foglalkozás) és persze vállalkozói igazolvány szükséges ehhez.

2012. okt. 7. 12:51
 17/18 A kérdező kommentje:

Hihetetlen, hogy még mindig nem értik egyesek...

Nem kaptam kész családfát. Az igaz, hogy volt egy név, ami ismerős volt, és igaz az is, hogy ennek a családnak a fája fent van a neten, DE tudjátok hány ága van annak a családnak? Csak Rozáliából 11-et számoltam, akik unokatestvérek/unokanővérek voltak. Annak az ősnek, akinek a neve ismerős volt, ne tudtam a pontos születési dátumát. Szóval nem kis kutatásba, egyeztetések sorozatába telt mire a végére jártam. Hónapokat vett igénybe az egész családfa.

Nem is beszélve arról, hogy jó néhány névvel én magam bővítettem azt bizonyos családfát, ami fent van a neten, mert sok kérdőjel volt és még van is...

Örülnék neki, ha ismeretlenül nem kritizálná, és vonná kétségbe a munkámat senki.

2012. okt. 7. 14:18
 18/18 anonim ***** válasza:

Szia!

Nem tudom, hogy mi lett végül a dologgal a 3-4 év alatt, de engem is érdekelne a szakma. Sikerült valamit kiderítened?

2016. máj. 30. 15:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!