Szerintetek mit tegyünk? Szeretnénk segíteni, de nem megy?! Részletek lent.
Arról van szó, hogy anyukám testvérének van 2 fia, egy 8 és egy 6éves.Ma voltak nálunk és mondták, hogy kaptak a gyámügytől 1 hónap haladékot, hogy oldják meg a helyzetet különben elveszik tőlük. Sajnos ők ezt nem tudják vállalni, ezért azt kérték tőlem és a férjemtől, hogy fogadjuk őket örökbe.Én 27 vagyok férjem 28. Még nincs gyerekünk, anyagilag meg lehetne oldani, hely is lenne. A jogi oldalával nem vagyok tisztában. Ezzel kapcsolatban is szeretnék segítséget kérni. Szóval rossz anyagi helyzet és higiéniás körülmények miatt akarják őket elvenni.Őszintén? Meg is értem. De van 2 nagyanyja a gyerekeknek is, ők nem esélyesebbek örökbefogadásra?Bár anyagilag lehet a mamák nem bírnák...Valamint itt van én anyukám is, de ő meg egyedülálló...Ő sem lehetne örökbefogadó? De igazából muszáj ez az örökbefogadás?Szóval azt nem lehet, hogy támogatnánk őket anyagilag és segítenénk takarítani, vagy egy takarítónőt fizetnénk?Azt nagyon nem szeretném, ha ideköltöznének, mert még csak most nyílt meg előttünk a világ, utazgatunk és utána már saját babát szeretnénk.Persze ha ez az utolsó lehetőség vállaljuk őket,de...
Bocsi, hogy hosszú lett...
Valami nagy félre értés van nálatok.
Írod hogy a két gyereket elvennék a szülőktől rossz anyagi körülmények miatt. Mit takar a rossz anyagi körülmény?
- koszos a lakás?? Mennyire? csótányok rohangálnak??
- éheznek a gyerekek?
- koszosak? Nem fürdenek?
- van fűtés, van víz a lakásban??
Mert a gyámügy csak akkor dönts a gyerekek elhelyezéséről ha súlyos állapotok uralkodnak otthon, és a gyerekek testi, és szellemei fejlődésük veszélyben van.
De ha ez lenne a helyzet is, akkor sem örökre vennék el a szülőktől, vagyis nem lehet örökbe fogadni őket. Csak ideiglenesen helyezik őket nevelő szülőkhöz (akik elsősorban rokonok lehetnek) vagy ideiglenesen kerülnek egy gyermekotthonba
A szülőknek meg lehetőségük van arra, hogy megteremtsék a megfelelő körülményeket, hogy a gyerekek visszakerüljenek hozzájuk.
Ha ki van takarítva és rendszeresen segítenétek takarítani nekik, hogy a tisztaság állandó legyen, Ha van étel, ég ha úgy hogy a családtagok támogatják vagy anyagilag vagy ők viszik minden nap az ételt hozzájuk már az is elég, hogy a gyerekeket ne vigyék el.
Tévedés azt hinni, hogy rögtön örökbe fogadhatóak a gyerekek. Ez sokkal hosszadalmas procedúra és mindkét szülőnek végleg le kéne mondaniuk a gyerekekről. Gondolom nem ezt akarják.
Nem részleteztem, de igen nagyon súlyosak a körülmények. Konkrétan az ágyak alatt is rohad és penészedik a kaja(vagy vmi legalábbis, ami ott van) a falak dohosak és penészesek, a kisebb asztmás lett és állandóan beteg.Kaja sokszor nincs, ha van az is kenyér...de most nem ez a lényeg.
Hanem akkor azt elfogadják a gyámügyesek, hogy mi biztosítunk ételt számukra.SZóval úgy értem, hogy ezt hivatalosan is elfogadják?Mert értitek, hogy nincs róla papír vagy vmi, hogy ezt állandóra mi biztosítjuk...a két nagyszülő meg vállalja a takarítást mindig.akkor ezekbe nem köthetnek bele?
Amugy ez a dolog, hogy csak addig veszik el őket, amíg a szülők a helyzetet nem oldják meg, sajnos nem működik, mert oké, hogy nincs pénz, de seprűjük azért van, hogy takarítsanak, szóval igénytelenek...
Bocsánat, de ezt nem értem. Az anyagi helyzetükkel milyen összefüggésben van az, hogy rohad a kaja az ágy alatt?
Tudtommal a takarítás nem kerül pénzbe. Legalábbis elpakolni, főleg romlandó cuccokat.
Igen, igen én is ezt mondom, hogy anyagilag támogatjuk őket, még többről is lemondanék mint egy utazás. Nagyon sajnálom szegény gyerekeket, mert jobbat érdemelnek.
De értitek, hogy ezzel a támogatással mit akarok mondani?Szóval tegyük fel, hogy x összeget havonta adunk nekik. Ezt elismerik hivatalosan bevételi forrásnak?Mert ha olyan 40ezret adnánk abból a 2 gyereknek egy hónapban juthatna enni rendesen, az eddigieken felül, meg talán 1-2 ruha vagy hasonló. Az úgy akkor jó lenne?
ma 19:30:
pont ugyanezt írtam, hogy azt onnan kisöpörni semmibe nem kerül, tehát igénytelenek
Nem hiszem hogy a gyámügy bele menne hogy hozzátok kerüljenek, pláne ha nem is nagyon akarjátok.
Fiatalok vagytok bármikor jöhet a saját baba/ák és akor a másik kettő csak utban lesz és dobálnátok öket tovább.
Stabil hosszútávú megoldás kell ez álltalában a nagyszülőkkel érhető el.
A támogatás, takaritás nagyon kedves de felesleges az kell hogy a szülők erőltesék meg magukat nem a rokkonság.
Határozottan el kell utasitani ha nem akkarjátok.
Én is azt gondolom, hogy az örökbefogadás nem opció ebben az esetben, ilyet a gyámügy sosem kérne! Sőt, komoly pszichológiai, motivációs és egyéb vizsgálatok után engedélyezik csak az örökbefogadást, így hiába gondolják a gyerekek szülei, hogy ezzel megússzák az állami gondoskodásba vételt. Mindazonáltal én sem gondolom, hogy koszos lakás indok lenne elvenni a gyerekeket a szüleiktől, ehhez komoly veszélyeztetés megléte kell.
Zárószóként: nem szabad belemenni olyan örökbefogadásba, amit nem akartok, mert körülmények ide vagy oda, annak is csak a gyerekek innák meg a levét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!