Milyen eredetű a "Sztojka" családnév?
Ne hagyd magad hülyíteni!
Pl Sztojka Sándor a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye
püspöke roma volt?
Valószínűleg ukrán eredetű a név!
Gratulálok az előttem szólóknak a szarkeveréshez!
Ezt most találtam:
"A nyelv jelenlegi neve: romani. Az elnevezés erősen megtévesztő, hisz csak hazánkban is - alapos számolás után - három fő és tucatnyi melléknyelvjárást találhatunk, közöttük olyan is akad, melynek tagjai nem értik meg egymást. Ennek ellenére a nyelv vizsgálata nagy segítséget nyújthat eredetének és fejlődésének leírásában. Az persze más kérdés, hogy vajon a nép eredetének megértésében is segítségünkre lehet-e a nyelv beható tanulmányozása, mivel a romani nyelvet beszélők nem feltétlenül azonosíthatók kapásból a cigány néppel. Jelenleg a dolog úgy áll, hogy hazánkban a cigányság nyelvi - hangsúlyozom: nyelvi és csak nyelvi - tekintetben - két fő csoportra oszlik: cigány és nem cigány anyanyelvűekre. Ami a körülbelül csak 150 éve érkezett oláh cigányokat illeti, a törzsi-nemzetségi és így némi nyelvjárási különbséget felmutató felosztás - még ha lassan, az új generációkkal feledésbe merülni látszik is - változatlanul jogos. A törzsi csoportosítás alapja elsősorban a foglalkozás illetve vagyoni helyzet volt. Az alább felsorolandók mai nap is ismertek az oláh cigányság körében. Törzsek: lovári, kherári, csolári, csurári, drizár, mászári. Nemzetségek: csokestye, ducsestye, sosojestye, kozák, kolompár, SZTOJKA "(Forrás: Maróti György: A cigányság eredete, vándorlásai, kultúrája - Magánkiadás, 2001.)
a második 21:30-as voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!