Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Az Orosz családnév milyen...

Az Orosz családnév milyen eredetű? És a Török, Németh, Szász stb.

Figyelt kérdés

Az Orosz családnév milyen eredetű?

Nekem a vezetéknevem Orosz és szerintetek ez tényleges orosz ősökre utal mert olvastam valahol hogy sok ruszin származású ember vette fel ezt a nevet amikor beköltöztek a magyarok közé.

Szerintetek mi az igazság?

Csinálok egy családfakutatást és ott sok zsidó embernél láttam hogy a vezetékneve az hogy Lengyel.

Gondolom a zártságuk miatt nem keveredtek annyira velük szerintem inkább azért hivták őket így mert Lengyelországból költöztek ide,nem?

És a Török,Németh,Szász nevekről tudnátok valamit mondani?

2012. júl. 23. 10:02
 1/9 anonim ***** válasza:
87%
A felsorolt családnevek mindegyike magyar eredetű. Magyarul jelentéssel bír, tehát elképzelhetetlennek tartom, hogy Németországban valaki családnévként a Németh-et kapja... ez asszem világos. Egy dolog a családnév és egy másik a család származása. Lehet párhuzam, de nem törvényszerű. Szóval az orosz valóban lehet szláv nyelvterületről származó, lehet a többségi társadalomhoz tartozó, de ui. lehet onnan elszármazott más eredetű egyén is. Ezért van az, hogy pl. Németh lehet a középkorban itt élő német ember családneve; magyar, aki tudott németül; zsidó, aki a jiddist beszélte, aminek a germán nyelv az alapja, tehát német; és lehet cigány, aki európai bolyongás után tért vissza Magyarországra és a beszélt nyelv alapján kapott családnevet. Mindegyikre számos példa akad. Alternatívák vannak, abból is jó sok... amelyik igaz az egyik névre, az már nem biztos, hogy a másikra is...
2012. júl. 23. 10:29
 2/9 anonim ***** válasza:
42%

Óorosz eredetű, honfoglalás előtti.

Egyetemi jegyzetemből 100%.

2012. júl. 23. 12:34
 3/9 anonim ***** válasza:
70%

Kedves utolsó!

Egyetemi jegyzet? Honfoglalás előtti? Azért egy hiteles forrást én megnéznék erről, ugyanis a kételemű névrendszer ezer körül alakult ki itáliában és kellett egy kis idő, amíg elterjed ez a dolog.

2012. júl. 23. 16:31
 4/9 anonim ***** válasza:

Az orosz, mint köznév óorosz eredetű és még a honfoglalás előtt került át, ha nem hiszed, felütöd a TESZ-t. Elég sok szemináriumunk ment rá.

A többiről nem írnék semmit.

2012. júl. 23. 16:34
 5/9 anonim ***** válasza:
Ez érdekes. Minek a rövidítése a TESZ?
2012. júl. 23. 19:35
 6/9 anonim ***** válasza:

A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára.

Nagyon hasznos olvasmány. :)

A németről tudom még biztosan, hogy szláv eredetű, de, hogy konkrétan melyikből és mikor került át, nem emlékszem.

2012. júl. 23. 22:52
 7/9 anonim ***** válasza:

Értem, köszi! Viszont felmerül a kérdés, hogy a kérdező vajon arra kíváncsi, hogy x szó honnan származik? Vagy arra, ha az a szó népnévi, akkor származhat-e valóban attól a néptől az ős?! Leginkább ezt olvasom ki a kérdéséből... szóval amikor fejtegettem, hogy a családnevek 1000 után kezdtek elterjedni, akkor én nem a nyelvi hatásokra gondoltam. Persze elképzelhető, hogy én tévedek, majd a kérdező leírja:)

Ilyesmire gondolok... vegyük a Lukács családnevet. Latin eredetű, nagyon sok népnél személynévi és családnévi vonatkozásban is megtalálható, Lucas, Lukas, stb. alakba, de mi tudjuk azt, ha Lukácsként szerepel valahol, akkor az illető nagy valószínűséggel magyar lehet. Mondjuk Lukács Gábor. Görgetem tovább... családfát kutat, talál ilyen-olyan származású embereket is és felmerül benne a kérdés, hogy akkor ez most milyen eredetre utal?! Ami biztos, hogy nem latin... szóval hiába latin eredetű a szó, nagy valószínűséggel nem lesz az a viselője.

A német szó valóban szláv eredetű, némát jelent, mert nem értették a névadók, akiktől aztán átvettük mi is.

2012. júl. 23. 23:57
 8/9 anonim ***** válasza:
*mert nem értették a névadók a német beszédet
2012. júl. 24. 07:37
 9/9 mustafa33 ***** válasza:
Magyar eredetü, mármint a név nem a szó. Magyar nyelvterületen neveztek el Orosznak, Töröknek, Szásznak általában olyan embereket akik onnan jöttek. Mai napig sok helyen orosznak mondják azt aki kárpátaljáról jött, még ha magyar is a nemzetisége. De Orosznak nevezik a pravoszláv avgy görögkatolikus vallásút is. Főleg ha elkerül más vallású vidékre.
2012. júl. 25. 01:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!