A Galambos vezetéknév tényleg cigány eredetű?
Szia!
Nem pejoratívan (!!), de így már "ismerősebb"?: "gálámbos"
Igen, párszor kaptam már durvábbat is, de az se megkülönböztetés volt, egyszerű szemétkedés, mert aki rám mondta, az inkább volt cigány...
Köszönöm szépen a gyors válaszokat! Már gondolkodtam azon, hogy utánanézek a családfámnak, de fogalmam sincs, hol lehet.
levéltárban tudsz utána nézni a családfádnak, de oly mindegy, hogy milyen származású vagy, szerintem az számit, hogy milyen ember vagy.
nekem pl boszniaiak az őseim, és rajtam eléggé látszanak ezek a vonások, tehát sötét a bőröm, általában azt szokták hinni, hogy cigány vagyok, de nem állok le magyarázkodni. Én magyarnak vallom magam, mivel ide születtem, ezt a nyelvet beszélem, igy gondolkozom stb (életemben egyszer voltam boszniában, semmi kötődésem nincsen oda)
Én is ismerek egy lányt akinek ez a neve, de soha eszembe nem jutott a cigány szál.
Az az igazság hogy régiónként más más a cigányok tipikus neve, pl. a Jászoknál sok roma Fehér meg Farkas vezetéknevű, Bpesten meg ez egy tök megszokott normál név.
Nekem is romákhoz köthető nevem van (nem vagyok az), de azok után hogy volt Lakatos nevű miniszterelnökünk aki 100% fehér volt, már nem nagyon zavar.
ezt javaslom neked, amik itt le vannak írva azok zömmel rád is érvényesek:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ker..
Ne aggódj ősi Magyar nemes név a Galambos!
"A nemesócsai eredetû nemes Galambos család,komárom-esztergom megyei nagybirtokos család, melynek tagjai vezetõ szerepet töltöttek be a megye életében évszázadokon keresztül.
Birtokai az államosításig többek között: kistagyos,nagytagyos,környe,oroszlány,galambospuszta,tata környékén terültek el ,jobbára az egykori Konkoly-Thege uradalom területén,mivel a Galambosok sokszoros házassági kapcs.ban állanak a Thege de Konkol nemzettséggel.A családnak több kúriája is volt a megyében.Lásd:Kastélylexikon-Virág Zsolt ."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!