Üdv mindenkinek. Ha bizonyítható, hogy a családunk német származású és ezt nemrég tudtam meg, igényelhetem-e a német állampolgárságot alanyi illetve származási jogon?
A 4. vagyok: ez a jellegü kitelepülés azzal volt indokolva, hogy aki német származású volt és emiatt abban az országban, ahol jelenteg élt, hátránya volt ebböl, annak meg legyen a lehetösége az anyaországba visszatelepülni.
Ehhez az kellett, hogy legalább egy nagyszülö német származású (ebbe a svábok is bele tartoztak), német anyanyelvü legyen és hátrányba kerüljön a származása miatt.
Ezt egy idö után módositották, hogy már csak akkor volt valaki erre jogosult, ha az egyik szülö német származású, és jól beszéli is a nyelvet.
De ennek a kitelepülési lehetöségnek a határideje is idöközben lejárt, azzal az indokkal, hogy aki a II.VH utáni 60 évben nem fedezte fel, hogy német, az egész biztosan nincs emiatt hátrányosan megkülönböztetve.
Igy ma már ilyen lehetöség nincs.
Ja, es emliettek, hogy a hatosagi szerveknel kerhetsz pontos infot: ezt a Nemeto-i magyar nagykövetsegen javasolnam.
6.
Konzulatus telefonszamai, email-cimek. A magyar konzulatuson nagyon meglepödtem, hogy -legalabbis szemelyesen- hozzam magyarul beszeltek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!