Húgom miért ilyen?
Szeptemberben költözött hozzám a 18 éves hugom, mert a fővárosba vették fel egyetemre és nem akart albérletbe, se koliba menni. Eddig nem lenne gond.
Csakhogy mikor elmegy WCre vagy fürödni sosem csukja be az ajtót, nyitott ajtóval fürdik vagy WC-zik. Mindig is így csinálta és nem tudom leszoktatni róla, kissé zavar ez már. Na meg a fürdőszobába is csak egy bugyiba megy be és jön ki, öltözni csak a fürdőszobán kivül szokott. Ez is elég bosszantó.
De az i-re a koronát a barátnőmhöz való kapcsolata teszi fel. Utálja őt és ahol tud, keresztbe tesz neki. A múltkor is egy csomó melltartóját és bugyiját elvágta és a sima ruháiba is belevagdosott, csak hogy idegesítse a páromat.
Mit tegyek a hugommal? Mikor szólok neki, elmosolyodik és elmegy.
10-es: Én sosem buliztam, csak a tanulásra koncentráltam. Mégse voltam ilyen. Nem jó a bulizás, az alkohol ennyi idősen. Ő meg még lány is, így féltem is az ilyen helyektől.
Amúgy szembesítettem most a leírtakkal, látszott rajta, hogy elgondolkodott ezen.
Hát tudod mikor fog elgondolkodni mégjobban a következményeken?
Gondolom ő is kap "zseppénzt" kiadásokra, ruhára, sminkre, nasira mittudomén. VAgy tőled vagy a szüleitektől.
Nos mikor megérkezik az a pénz fogd meg s mutasd meg neki.
"NÉzd itt van x ezer. Ez a te pénzed lenne. Mivel viszont tönkretetted a barátnőm holmiát így ebből fogod megtéríteni a kárát amit szándékosan okoztál. Ha még okozol kárt akkor azt is lefogom vonni a pénzedből. Itt élsz, neked kell ránk tekintettel lenni. Ha nem marad pénzed hó végére az a te bajod, ezen gondolkozz el miss hercegnő."
Én is elgondolkoznék a féltékenységen. Mindenképpen ülj le vele, kőbe vésni a szabályokat. Oké, hogy te kötsz kompromisszumot vele, de ő jött oda hozzátok, neki kell alkalmazkodni.
Leírjátok a szabályokat, kifüggesztitek a hűtőre. Ha nem tetszik neki elhúzhat dolgozni suli mellett.
Kedves kérdező!
Már március van, lassan itt a második félévének a vizsgaidőszaka. Ahogy leírtad, 100%-ban a tanulással foglalkozzon. Ebből kiindulva azt mondanám, hogy jó jegyei és jó indexátlaga van. Viszont írtad, hogy nem megy neki a suli (vagyis hogy nehezen megy neki), ebből meg arra jutok, hogy eléggé bugdácsolós. Nos, ha 100%-os tanulás mellett se ér el egy közepes szintet, akkor nem neki való az a szak amire jár.
A másik ami feltűnő volt, a szüleitek nem keresnek annyit.
Nos, mivel nem pesti, ezért a koleszra joga van akkor, ha a teljesítménye és a szociális háttere alapján megkapja az elegendő pontot. A kolis élet jót tenne neki, mert ott nem csinál hat meg mindig mindent, mégis a maga ura és ki is tud kapcsolódni. Ez a megoldás remek lenne neked is, barátnődnek is, szüleidnek is és még a húgocskádnak is.
Amúgy meg... egy nappalis diák rengeteg diákmelót tud összeszedni. Az órarendjét ő alakítja ki etr/neptun/etc...-n keresztül a következő félévre. Ha hétvégéket szabadon hagyja, akkor tud melózgatni. Én forgalomszámlálásos melón 3 nap alatt kaptam 12 ezret(péntek-szo.-vas.) 4 éve. De mivel lány, így hosteskedhet elég sokat...stb. Én napi 5-8 diákmelót kapok "csak" emailen, amiknek a nagy része általában csajoknak szól. "Nem lenne pénze albira..." Hát, megsugdosom, vannak akik 4-5-en költöznek össze egy 2-3 szobás lakásba ami rezsivel is max 150. Ez 5 emberre havi 30, 4-re 40...stb. Ha egy hónapban csak 3 napot dolgozik rendesen, akkor 15 ezre már kell legyen, ha többet akkor több. E mellé gondolom tudnának a szüleid 5-10 ezer ft-al segíteni neki. Ez már majdnem elég arra, hogy ott lakjon. Mivel "szoc hátrányos" így a Bursa Hungarica "A" típusú ösztöndíjra pályázhat, e mellé ha jól tanul akkor kap tanulmányit is, ha meg eléggé szoc, akkor szociális ösztöndíjat is elnyerheti. ((A bursa általában havi 10, a tanulmányi változó 5-től fölfelé a nagyon sokig, a szoc meg ha jól tudom idén 11 és 15 közötti minimumot produkált országszerte. Ha mind a 3-at megnyeri, akkor is már 25 ezer... nem beszélve az egyéb ösztöndíjakról amikre pályázhat. Szóval melóval, ösztöndíjakkal egy kis segítséggel 50-60 ezret is össze tudna szedni, amiből már bőven futná albira és kajára(és egyebekre...).))
Szóval akár albi, akár koli, mind a kettő jót tenni neki, mert a korabeliek nevelnék meg. A megvetés érzése nagyon tud fájni, ő lehet hogy mosolyog, de hidd el, egy ember mosolyát könnyebb eltüntetni, mint sósavval a vízkövet. Ezt sajna már tudom.
Aztán még ide fűződik az is, hogy mivel ilyen a viselkedése, lehet hogy valamiféle lelki betegsége is van, egy kis pszichiátriai és pszichológiai kivizsgálás se tenne neki rosszat.
Ha meg végkép semmi se jönne össze, se az albi se a koli és mégis nálad marad, akkor meg szankcionálisan tudod büntetni dolgokért. (Házimunkák, elvonások stb)
Remélem válaszom teljes körű volt és kielégítő is egyben!
További minden jót és problémamegoldást!
- Blueskin -
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!