Nálatok van olyan keresztnév a családban, amit mindig hagyományosan továbbvisz egy utód? Milyen távlatokra vezet vissza ez a hagyomány?
Nálunk az Imre. Én, apám, nagyapám, mamám öccse, neki fia, unokája. Szóval elég sokan vagyunk Imrék :)
A faluban tudok olyanról, hogy az Ágnes név egymás után 5-ször öröklődött. (Ükmama, dédmama,nagymama, anya, és a lány)
Anyai részről a Ferenc,így hívták mindkét dédapámat,az anyai nagypapámat,nagymamám öccsét,annak a fiát,annak a most 12 éves fiát,és anyukám öccsét.A dédimamámat Krisztinának hívták,és engem is.
Apai részről pedig az István.Így hívták az apai dédnagyapámat,a nagyapámat és az apámat is.Öcsém születésekor anyukám megtörte a hagyományt,őt Róbertnek hívják.
Oké,hagyomány meg minden,de én már nem vinném tovább.Családi összejövetelekkor kicsit nehéz megkülönböztetni egymástól a Ferenceket.Nem túl egyedi szokás.
Pároméknál a János, már nem is tudják, hány generáció óta minden férfi János volt a családban.
A párom szülei már más nevet adtak neki, így vele ez megszakadt :)
nekem tetszik ez a hagyomány,és tetszenek a hagyományos nevek is.
Nálunk a Mihály öröklődött,Bátyám,Apukám,Nagypapám,és még sok-sok Mihály volt a családban.Sajnos megszakadt,mert a Bátyám meghalt,és fia nem született,csak lányai.Én szerettem volna a fiamnak adni,de sajnos a vezeték név végződése nagyon nem illett a Mihályhoz,így nem lett kis Misike
a férjem nevét is el tudtam volna képzelni,de ő nem engedte,azt mondta,elég belőle egy is,mondjuk ebben igaza van :-)
nálunk anyai ágon a györgy, ráadásul gy betűs családnévvel. ükapámig tuti visszanyúlik, előtte nem tudom. anyu felől női név pedig a katalin, ezt én kata formában kaptam meg második névként, és szeretem :) viszont a lányomnak biztosan nem fogom adni, sokkal szebb nevek is vannak családon belül is.
apu felől fogalmam sincs, az egész családban mindenhol annyi testvér van, hogy lehetetlenség lenne mindenkinek különböző nevet adni :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!