A "Horváth" vezetéknév milyen eredetű?
Sziasztok!
Valaki írta, hogy azért nem horvát eredetű, mert Horvátországban nem így írják... ehhez annyit, hogy a standard horvát, magyar, német stb nyelvek az utóbbi évszázadokban szilárdultak ilyenné. Ergo, előtte nem volt egységes írásmód, ahogy sok családnév is jelzi... pl: ami a balkánon mondjuk Kovačić, az nálunk Kovacsics, Kovacsits, vagy Kovacsity.
A Horváth családnév is létezik Horvátországban, csak ott Hrvat alakban, ami valszeg sokkal régebbi, mint a magyar Horváth. A magyarnál a végződéssel a nyugati arisztokráciákban is ismert th-végzédéssel láttak el rengeteg nevet.
Egyébként eredendően horvát származásúakat hívtak így, aztán fokozatosan szinte bárki megkaphatta, aki onnan származott. Itt, amerre én élek, rengeteg nemzetiségi horvát is viseli ezt a családnevet, ők ezt a nyelvet is tekintik anyanyelvüknek, noha már 500 éve itt élnek Mo-on.
Szépen elveszekedtek :D
Köszönöm a kommenteket, már kiderítettem, hogy örmény eredetű :)
10:48-as vagyok.
Kedves Kérdező! ne szopass már:))) örmény? ennél még az albán eredet is védhetőbb (lenne, ha volna ilyen eredet, de nincs). Azért, mert neten látsz olyat az örmény kisebbségieknél felsorolásként, hogy A-tól Z-ig ott a Horváth családnév is, ez csak azt jelenti, hogy előfordulhat náluk is (az apa benősült, vagy az örmény ős H-val kezdődő neve adta a szitut, hogy Horváth legyen), ahogy romáknál és izraelitáknál is létezik. Ettől még egyik sem lesz Horváth, max arról a területről jött (szlavónia, közép-horvát, bosnyák, vagy dalmát terület). Ennyire nem lehetsz naiv, ne hagyd magad becsapni... battyogj el levéltárba, felekezeti lebontásban meg fogod találni az őseidet...
jah, amúgy meg: [link]
ezt az örmény dolgot szerintem gyorsan felejtsd el. gondolj bele, hogy mit szólna a több 100 évvel ezelőtt élt rokonod, aki kapta/felvette a nevet... biztos vagyok benne, hogy körberöhögne. örmény, jesszusom
Egy családnév eredetének, időbeni változásainak feltárása
pl orosz székely török .. tehát valószínűleg horváth eredetű :)
Kedves 12:05-ös.
Ez pont az a kor, amikor már konkrétan rögzültek az apai névből, foglalkozásból, stb adódó családnevek. Mondjuk Antunovic-tól egészen a Zderic-ig. Nyilván ez itt Mo-on 'ics, vics, its, vits, ity, vity, ich, vich' végződéssel. A Horvat/Horvath családnév már a törökök inváziója előtt is létezett. Szóval őket már ott is így, Horvátnak hívták, nem itt kellett nekik nevet találni. Manapság is az egyik leggyakoribb családnév Horvátországban, ami utal a perszonálúnira, meg a magyar hatásra abban a régióban, hiszen ők nem használták 'h' és az 'r' közötti 'o' magánhangzót írásban. Tehát nem kellett őket illetni, már kialakult családneveik voltak, amikor elkezdtek a XVI. században menekülni... nekem is akad a családfámban Horvat/Horvath nevű nemzetiségi horvát, ők azt a nyelvet is beszélték. Abban viszont igazad van, hogy sokan megkapták a családnevet, hiszen magyaroknál, romáknál, de még izraelitáknál is előfordul... etől függetlenül rengeteg nemzetiségi horvátnak is ez a családneve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!