A Miglinski név honnan eredhet?
Ööö... Jó volt végigolvasni a vitatkozást. :D A zsidó származáshoz nem tudok hozzászólni. Érdekes felvetés.
Mellesleg az előző "nem vagyok hülye" mondatom arra vonatkozott, hogy -ski végződés szláv eredetű. Miglincziből - Miglinci, Miglincki-ből Miglinski. Ez logikusan hangzik :)
Persze, ha zsidókról van szó, akkor megállja a helyét a feltételezésed... itt viszont nem tudom, hogy milyen módon áll fenn párhuzam a név és a zsidó eredet között?!
Miglinc nem egy település konkrétan, hanem egy olyan erdős, rétes terület, ami inkább tartozhatott egy nemesi származású családhoz, mint uradalmi terület, amit birtokoltak.
Nem értem egyébként, hogy miért pont zsidókkal kéne összekötni a családnevet, de ha ez így is van, akkor lenne valamilyen bizonyíték erre, vagy tévedek? Sok magyarnak is i-képzős, település után felvett neve van... a nemeseknek azért, mert birtokolták a területet, az alsóbb néprétegeknek meg azért, mert az ős onnan származott.
Értem én, hogy mit írsz, csak ilyen szinten egy akármilyen elmagyarosodott és ezt a nevet felvett családról beszélhetnénk. Az örménytől elkezdve a ruszinig... a zsidókkal kapcsolatban meg elég alapos összeírások, névváltoztatásokra vonatkozó iratok maradtak fenn. Esetleg, ha a nagyapa családja el is hunyt a II. vh alatt zsidóként, akkor a yad vashem keresőnek tartalmaznia kéne. Ezzel szemben sehol semmilyen adatot én nem találtam. Szerintem nem áll meg a feltételezésed.
Kedves mustafa33! És a magyar Felcson/Feltson név? - csak azért kérdezlek téged, mert okosakat írsz. Látom, pedig én sem vagyok teljesen laikus, az általad érintett témákban.
Amúgy nem a amcsi Feltson. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!