A Miglinski név honnan eredhet?
Szia!
A 'ski' végződés egyes szláv nyelvekben névképző, a miglin szóról kéne kideríteni, hogy mihez kapcsolható (elképzelhető, hogy foglalkozásnév). Esetleg, ha neten keresgélsz, akkor ne tévesszen meg a brit Miglin, mert annak nincs köze ehhez a családnévhez.
1.-nek: Tudod kivel szórakozz te ...................
2.-nak: Ööö... Hülye nem vagyok, de kösz. Amúgy az i végződés azt jelenti, hogy a családom nem volt nemes.
3. és 4. Nagyon köszönöm. Főleg az utolsónak.
13:13-as vagyok.
Már kifejtettem a véleményem, de még találtam néhány adalékot.
Miglincz patak, Miglincz völgy és Miglincz puszta lokálisan egy jól belőhető területen van a mai szlovákiában, Drienovec-hez közel (egykori magyar nevén: Somodi), úgyhogy akár még a magyar eredet sem zárható ki. Miglinski elírással kétséget kizáróan már kétező szláv családnevet alkottak, de azt nem lehet tudni, hogy az eredeti Miglinc mihez kapcsolható, úgyhogy én a galíciát élből kilőném. Sokkal valószínűbb, hogy Miglincz lesz az a Miglinc, így pedig köze lehet a Miglinczi, Miglinczy nevekhez. A szó etimológiáját tekintve ettől még persze lehet szláv, de a település után felvett családnévnél már nyilván a magyar helység fog dönteni, így ez egy magyar családnév (egy példa: Jáki/Jáky családnévnél fel sem merül senkiben, hogy a szó eredete a németből elmagyarorosodott Ják nemzetségtől ered. A faluban született, vagy onnan elszármazott embernek nem kell németnek lennie, egyszerűen a szülőfaluja nevéből (+ i képző) kapta meg a családnevet). A belső migráció meg mindig is működött a Kárpát-medencében, úgyhogy akár magyarként, akár tótként is a Vajdaságba kerülhetett.
Jókat mondasz. De a több tízezres galiciai zsidó átköltözését a felvidékre és a kárpátaljára nem veszed számításba. A korai időkben még a név magyarosítástól sem elzárkózó zsidók (törvény kötelezte őket) vették fel leggyakrabban a település nevét ahol éltek.
Amúgy a második leggyakoribb sem a nemesség, hanem a Horthy korszakban hazatérő magyarok, akiknek a esetlegesen idegen hangzású nevét magyarosították a szülőföldje nevének felvételével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!