Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Honnan ered a Kedves családnév...

Lehel81 kérdése:

Honnan ered a Kedves családnév és hogyan alakult ki?

Figyelt kérdés
Itt,Erdélyben,konkrétabban Felcsík vidékén elég gyakori a Kedves családnév.Mindig is furdalt a kiváncsiság,hogy mi lehet az eredete ennek a -szerintem fura- családnévnek.
2011. júl. 28. 10:51
 1/10 anonim ***** válasza:
95%
szerintem volt egy kedves tulajdonságú ember és azért lett Kedves a családneve.
2011. júl. 28. 11:02
 2/10 anonim ***** válasza:
92%

annak idején, sok béla, istván, pali, stb volt, és a félreértések elkerülése végett, kitalálták, hogy azért mégis valahogy meg kéne különböztetni a sok ugyanolyan neevű embert. elindult a fejes egy faluba. téged hogy hívnak? béla. és mivel foglalkozol? kovács vagyok. jó akkor kovács béla leszel. így ment tovább, már lassan mindenkinek volt családneve, amikor megérkezett a naplopó pali bá, aki túl sokáig aludt, és lemaradt a történésekről. elkezdte kérdezgetni, hogy mit csinálnak ezek itt, és amikor megtudta, hogy már lassan mindenkinek van családneve, akkor elkezdett féltékenxy lenni. és hogy ne hagyja annyiban a dolgot, odament e fejeshez, és elkezdte kérlelni, hogy neki is legyen. a fejes már egy kicsit fáradt volt, már készülődött hazamenni a feleségéhez egy jó nagyot kufircolni, de gondolta ez apali bá ugy se engedi el, amíg nem csinálják meg: Pál, ugye jól tudom? Igen, ez a nevem. De maga munkanélküli, nem? De, sajnos, ezek a megszorítások, tudja. És hát akkor hogyan adjak magának nevet, ha nincs foglalkozása? Jó, jó, deeee, de engem mindenki szeret a faluban, úgyhogy legyek Kedves Pál. o.o ?? Jó, mind1, maga lesz Kedves Pál.

szerintemm nem kell nagy fantázia hozzá, hogy honnan jön ez a név....

2011. júl. 28. 11:33
 3/10 A kérdező kommentje:
Nahát...Ilyen válaszokat kaphatok a szomszédom 4 éves kisfiától is,sőt,talán okosabbat.Legalább írjatok helyesen.
2011. júl. 29. 07:23
 4/10 A kérdező kommentje:
Amúgy még utánanéztem és találtam egy érdekes honlapot ( [link] valami török vagy eurázsiai eredete van a Kedves-nek,semmi köze a ,,kedves,kedvesség,, szavakhoz.Találtam amerikai személyeket,akiknek Kedvesh a családnevük.
2011. júl. 29. 07:39
 5/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Az előző válaszokban igenis van logika. Ne gondold, hogy túlbonyolították a névadásokat az elmúlt évezredben. Elég csak az iskolázottságra, vagy a nagyfokú írástudatlanságra gondolni... nem Hegel-en nőttek fel az emberek:) Ráadásul, ha már felteszed a kérdést, akkor lehetnél egy kicsit normálisabb is, elvégre Te vársz el valamit (akármekkora is az arcod).

Először is, ha ez egy elterjedt családnév X területen/településen, annak nyoma kell, hogy legyen különböző urbáriumokban. Ezért megnéztem az 1715. évi összeírást, semmi. Tulajdonság után keletkezett családnévről lehet szó, úgyhogy igazából nem értem, hogy mi lehet ezzel a problémád. A kedves szó, mint lejegyzésre került jelző, leginkább papokhoz volt kapcsolható, vagy legalábbis, "...mint Istennek tetsző...", viselkedés, cselekedet, életmód. A MOL (magyar orsz. levéltár)adatbázisában az első konkrét név az 1885-ös évben jelenik meg először... tehát semmilyen urbáriumban nem szerepel előtte. A névmagyarasítások a nemzeti romantika korában voltak a leggyakoribbak... úgyhogy ilyen jól csengő neveket előszeretettel választottak maguknak az emberek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Te családod is akkor vette volna fel, csak éppen arra enged következtetni, hogy az egész országra kiterjedő összeírásokból valamilyen okból hiányzik (legalábbis az 1715. éviből biztos). Csík/felcsík tekintetében 1750-es kelt., és 32 településről vannak adatok, de azok csak levéltárban érhetők el... ráadásul, az sem biztos, hogy a név szerepel benne. Miért fontos, hogy szerepeljen? Kizárja például az újkori névfelvételt, ami nyomatékosíthatja a belső tulajdonság után keletkezhetett családnevet.

2011. júl. 30. 13:08
 6/10 A kérdező kommentje:

Szia!

Végre egy normális válasz.Értékelem azt is,hogy helyesen van írva.Nagyképű nem vagyok,viszont megvetem azokat akik gúnyt űznek a magyar nyelvből.

Hogy mi a problémám a Kedves családnévvel?Az,hogy nem szeretem.Ennyi.

Szép napot.

2011. júl. 31. 23:48
 7/10 anonim ***** válasza:
Nem tudom mi volt a nem jó válasz, amit mi írtunk. Ha egyszer régen tényleg így adtak vezetéknevet valakinek tulajdonság, foglalkozás vagy származási hely stb.
2011. aug. 1. 09:00
 8/10 anonim ***** válasza:
Ennyi, mi nem adtunk értelmetlen válaszokat, csak megmondtuk, hogy ez egy olyan téma, amit nem kell túlbonyolítani, mert "még a szomszéd 4 éves kisfia is rájön erre". Azt meg tényleg nem értem, hogy mi nem tetszhet a Kedves családnéven. Ha lenne egy ilyen iserősöm, akkor a nyugalom és a megbízhatóság jutna róla eszembe. Nekem meg egy olyan egyedi lengyel családnevem van, amiből csak egy van az egész világon, csak a mi családunknak, akkor most ebbe is bele akarsz kötni?
2011. aug. 1. 18:44
 9/10 anonim válasza:

hahaha

Elvárod, hogy más helyesen írjon és közben meg te nem tudsz írni? Elég vicces..

Kimaradt a kommentedből egy vessző és nem gúnyt tűz, hanem gúnyt űz. Szép napot! :)

2011. aug. 14. 23:06
 10/10 anonim válasza:

[link]

A "Kedves" magyar eredetű belső tulajdonságra utaló régi magyar családnév, illetve személynév (női keresztnév).

A név eredete:

Lehet predesztinációs, illetve kívánságnév, tehát az újszülöttnek jó tulajdonságot szerettek volna a neve által ajándékozni, és így akár a pogány apanevek közé is fölsorolható. Lehet ugyanakkor ragadványnév, tehát a felnőttnek a kialakult jelleme alapján közvetlenül vált a vezetéknevévé.

A családnév első írott előfordulása 1449-ből való - a nagykárolyi gróf Károlyi család oklevelei között szerepel Kedves Péter és fia Dömötör olcsva-apáti lakosként.

1556-ban Kedves Lőrinc (Laurenty de Kedwes) és mások birtokát (Heves, Pest, Nógrád vm.) hűtlenség miatt elveszi I. Ferdinánd király és azokat hívei között eladományozza.

1569 és 1577 - Kedves Lukács lófő Csíkszenttamáson.

A Székely lustrákban szerepelnek továbbá Csíkszentmártonban, Csíkszenttamáson, Csíkszentdomonkoson, Csíkjenőfalván, Csíksomlyón, stb.

Tehát Kedves családnévvel éltek és élnek ma is Erdélyben, a Székelyföldön szép számmal, akik családi fészke a Csík -székben található. Többen elszármaztak közülük Kolozs, Nagy-Küküllő, Pozsony, Bihar, stb. vármegyékbe.

Szatmár és Szabolcs vármegyében, illetve Pest-Pilis-Solt vármegyében éltek szintén Kedves családok a XV., XVI. századtól, esetleges közös származásukat homály fedi. Később megjelenik a családnév Zemplén, Hont, Nyitra, Jász-Nagy-Kun-Szolnok, Tolna, Baranya és Bács-Bodrog stb. vármegyékben is.

Bács-Bodrog vármegyében nagy számban Bezdánban ezen kívül Madarason és Dávodon telepedtek meg a török kiűzése után az 1740-es években.

2015. jún. 6. 15:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!