Elnézést minden roma származásútól, de mivel bizonyítható h nem vagyok roma származású?
"De sajnos fellépett egy olyan probléma ami miatt igazolnom kell h nem vagyok roma származású! "
Érdekelne, hogy mégis hol és miért.
Sehol. Ma Magyarországon az etnikai hovatartozás önbevallásra épül, nem pedig családfára. Senkiről nem tartják személy szerint. Ha nem vallod magad romának, nem vagy az. Ha pedig valahol igazolnod kell, akkor az törvénytelen minimum.
A hatályos magyar jogszabályok értelmében, roma származású az, aki annak vallja magát. Tehát enne az ellenkezője is igaz, aki azt állítja magáról, hogy nem roma, azt úgy kell tekinteni, hogy nem roma származású.
Ennek az az alapja, hogy a romák nem alkotnak külön nemzetet, nincs államuk, ezért a származás ténye nem dokumentálható, és nem is lehet dokumentálni. Nincs olyan, h "roma állampolgárság", ezért a roma származást nem is vették soha nyilvántartásba.
Jogászként nem tudom elképzelni, hogy hol merülhetett fel olyan kérdés, hogy igazolnod kell, hogy NEM vagy roma származású. A magyar jogrendszerben ilyen nem létezik. Az ellenkezője igen (pl. cigány kisebbségi ökormányzat nyilvántartásba vételénél el tudom képzelni, hogy nyilatkozni kell arról, h valaki romának vallja-e magát), de olyat, hogy valakitől azt kérik, hogy igazolja, hogy nem cigány, ilyen jogszerűen, hivatalosan nem történhet.
Nem tudom, kamu kérdés-e, de azért leírtam a véleményem.
Egy ügyvéd.
kamu. a 2. vh. óta nem igazán van divatban, h igazold a származásod...
engem az bosszant, amikor egy cigány, ha bántják, akkor rögtön azt mondja, h rásszisták verték meg, a származása miatt, ha pedig megkülönböztetik valahol amiatt, h cigány, akkor rögtön azt mondja, h ő is magyar!
"Elnézést minden roma származásútól, de mivel bizonyítható h nem vagyok roma származású?"
Ha cigányként élsz, akkor tisztán árja származással is csak egy rühes cigány leszel az én szememben. Ha csak roma ősöktől számrazol, és normális, értelmes emberként élsz, akkor úgy is kezellek.
ugyan már, miért kéne igazolni?
Magyar jogszabályok szerint mindeki az,aminek vallja magát. Ha nem vallod magad cigánynak,akkor nem vagy az. Ha én bolgárnak vallnám magam,akkor az lennék. Ilyen egyszerű.
Érdekes kérdés, a legérdekesebb pedig az, hogy akár lehet is rá válasz. A helyzet az, hogy manapság arra gondolunk származás alatt, hogy otthon az ember milyen történetek hall ősökről, vagy a családfából mit olvas le az ember. Aztán jönnek olyan dolgok, hogy a nagypapa sváb volt, a nagymama szlovén, vannak magyarok is dögivel és akkor megy a számolgatás, hogy 1/4 az, 2/8 amaz:) Ez egy dolog.
A másik dolog az, hogy ma a DNS kutatás olyan cipőben jár, hogy gyakorlatilag egy nyálmintából meg tudják határozni, hogy az illető ősei honnan származnak, hol mutálódott a gén és ma milyen népcsoportokhoz köthető. A romák többség apai ágon a H és R2 haplocsoportba tartozik ( [link] , [link] ). Elérhető áron (a magyar dns tesztek negyedéért is akár) rengeteg cég kínál lehetőséget, úgyhogy aki kíváncsi rá az nézzen körül a neten. Sokan gondolhatnák, hogy ez milyen rasszista dolog... épp ellenkezőleg. ez gyakorlatilag az emberi vándorlást hivatott feltérképezni, és egyúttal azt, hogy az ember több 10 millió éve milyen módon népesítette be a Földet. Minden minta hozzátehet valamit ahhoz, hogy jobban megértsük az emberi migrációkat.
Kedves kérdező! Választ kaphatsz rá, de csak részben. Apai és anyai ágon is lehet tesztet csináltatni, viszont azok a minták csak 2 vonalat ölelnek fel. Az apai végigmegy a névadó őseiden... apud, nagyapád, dédapád, ükapád stb stb... egészen addig az emberig, ahol mutálódott a gén több ezer éve. Az anyain ugyan így, de ott már eltérőek a családnevek, hiszen anyukád, nagyanyád, dédmamád, ükmamád stb stb a sorrend (ez pedig értelemszerűen az anyai ágon megy végig). Persze lehet a képzeletbeli családfa 2 belső ágát is tesztelni, de ahhoz már nem te adod a nyálmintát. Még lehetne fokozni, meg ötleteket írni, de szerintem ez így is érthető. Családfából egyébként ugyan így sokat le lehet vonni, hiszen a foglalkozásból, családnevekből is lehet következtetni dologra.
Részben igazat adok az előttem íróknak, hogy ez nem számít manapság, legyen normális az illető és ennyi. Másrészt viszont, ha valakinek kétségei vannak és szeretne többet megtudni az őseiről, akkor azt szerintem hagyjuk rá a másikra.
14:04-es vagyok!
Most nézem, hogy a linkre kattintva nem hozza be az oldalt, szóval egy zárójelet még csapjon mindenki a link mögé, akit érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!