Az őseim kb. Mária Terézia idején jöttek Magyarországra, németek voltak, de pontosan nem tudom, honnan érkeztek. Ennek hol lehetne utánanézni?
Ez még egy jó kis oldal, beírod a családnevet, és megmutatja hány ilyen nevű él Németországban és hol van belőlük a legtöbb.
Szia!
Az én őseim is svábok, de ők még nem szerepelnek tudtommal az ilyen telepes listákban (itt a három legismertebb betelepítésről van szó), mert jóval a kamarai betelepítések előtt jöttek a NyMo-i településekre, ahol már amúgy is sok német élt az államalapítás óta. Sokszor, sok helyen néztem már erre vonatkozó adatokat, de ehhez úgy tudom, hogy bécsi székhelyű intézményben kéne kutatni.
Neked viszont szerencséd van. Úgy tudom, hogy Mária Terézia uralkodása alatt már komplett listákkal rendelkeztek a dunai sváb telepesekről. MT idejében már a 2. 'nagy' betelepítés zajlott, ezt teréziánus betelepítésnek is nevezik. Azt tanácsolom, hogyha rendelkezel családnevekkel, akkor:
- a 'családnév + donauschwaben' szavakkal keress rá google-ben
- itt van néhány konkrét település, letölthető listával (ha jól emlékszem): [link]
Neten szerintem utána lehet nézni, legalábbis konkretizálni lehet nagyjából, hogy hova érekzhettek az ősök, aztán annyi a dolgod, hogy a felekezetnek megfelelő levéltárban érdeklődsz, hogy van-e náluk telepes lista. 1749-1785-ig biztosan rendelkeztek ilyennel. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!