A Balogh vezetéknév cigánynév?
Figyelt kérdés
2011. ápr. 19. 19:08
11/37 anonim válasza:
A Balogh név eredete tulajdonságra utal,azaz a balkezességre.Mikor először írásban lejegyezték elődeink vezetéknevét,a különböző kategóriák szerint tették.:Származás,pl.Sárközi,Apáti.Foglalkozás,pl.Szabó,kádár.Tulajdonság,pl.Kis,Nagy,Balog,stb.Neved magyar eredetre utal.
12/37 anonim válasza:
Kolompár, aki a kolompot kezeli. Tanár, aki a tant. Vájár, aki a vájást. Bojtár, aki a bojtot?
13/37 anonim válasza:
Gyönyörű ez a "cigánynév" kifejezés így egybe. Csöpög belőle az előítéletességed.
14/37 A kérdező kommentje:
azért kérdezem mert én is Balogh vagyok és állandóan mondják h milyen cigány név meg minden
2011. ápr. 20. 14:20
15/37 anonim válasza:
legjobb barátnőm Balogh, meg ismerek még párat és az egyik közülük cigány és ő gh-val írja a nevét.
16/37 anonim válasza:
Volt egy kolleganőm, Balogh volt a vezetékneve, ő roma származású volt. A férjem Balog, nem roma származású...Nekünk is mondták sokszor, hogy roma eredetű a nevünk :) és ha az? kit izgat? Én tudom honnan jöttem és még ha roma is lennék, azt is büszkén vállalnám :)
17/37 anonim válasza:
Én ismerek Balogh nevű embert, aki cigány, de sztem van olyan is aki nem cigány...
18/37 anonim válasza:
Balkezes ember volt a névadó ős. Lehetett magyar és roma is. Mivel a Mo.-on élő romák itt kaptak családnevet, így természetesen a magyarokra is jellemző neveket kellett nekik adni. Tulajdonság után, szakma után, 'érkezési ország' (nem tudom ezt szebben megfogalmazni), stb... az írásmód mind1, hiszen cigányoknál és nem cigányoknál is előfordul mindkét alak (Balogh/Balog). Egyébként sokszor le lett már itt írva, hogy nincs tipikus cigány név, hiszen a Nagytól elkezdve, a Kovácson át, a Tóthon, Némethen keresztül a Verébig mindenféle nevet hordanak. Ez teljesen olyan, mint ahogy az angol-skót gyökerű Jackson-t, vagy a walesi Williams-et is több 10 ezer színesbőrű viseli az usában.
19/37 anonim válasza:
Itt utána lehet olvasni:
A XVII. sz. végén II. József elrendelte, hogy mindenkinek legyen vezeték neve, akinek idáig nem volt. Sokan közülük ekkor vettek fel foglalkozásra, területre utaló vagy egyéb más magyar neveket. Így lettek a Lakatosok, Baranyiak, v. Baranyaiak, Horváthok, Baloghok stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!