Hogyan deríthetném ki, hogy melyik templomban esküdtek a nagyszüleim?
ha minden igaz, akkor református esküvő volt, halvány emlékeimben mintha az élne, hogy a Batthyány térnél lévő templomban, Budapesten. a nagyim valami ilyesmit mondott. de lehet, hogy rosszul emlékszem.
menjek be a templomba? kiadnak egyáltalán ilyen adatokat? milyen papírt kell vinnem, hogy bizonyíthassam, hogy a nagyszüleimről van szó?
az esküvő 1957 márciusában volt.
Nekem ugyanez a gondom. Már nem élnek, annyit tudok, hogy izraelita esküvő volt, 1942-ben. Talán Pesterzsébeten, de ezt is bizonytalanul mondta anyám.
A zsidó hitközségnél próbálkoztam, de nem találtak semmilyen papírt, gondolom a háborúban sok dolognak nyoma veszett vagy megsemmisült.
Sőt, nagyapám halottá nyilvánítását (1944) se tudják előkeríteni. Nincs ötletem, hogy hol tudnék még keresgélni.
Szerintem nem vesztesz semmit, ha megkérdezed a plébánián, hogy hogyan lehet ennek utána nézni. Nagyon valószínűnek tartom, hogy lehet ilyesmi után kutakodni, de a módját én sem ismerem. Ezek mégsem olyan titkos dolgok, hanem tények, adatok.
Bizonyítani, hogy a nagyszüleid? Talán ha a nagyszüleid születési vagy halotti anyakönyvi bizonyítványa nálad van, az eléggé bizonyító. Vagy házassági anyakönyvi kivonat... de abban viszont nincs eleve templomi infó? Nem tudom.
Amúgy a templom dokumentumaiban 100%, hogy fel vannak jegyezve ilyen infók. Az egyházi feljegyzések sokkal régebben kezdődtek...!
Szóval nyugodtan érdeklődj a templomban!
köszönöm.
aki azt javasolta, h kérdezősködjek a családban: nos, ez mondjuk úgy, hogy titkos esküvő volt, mivel a nagyiméknak akkoriban nem igazán volt pénze etetni a fél rokonságot, szóval olyan 2 tanús történet, ráadásul nem is pestiek, hanem vidékiek, és pont ezért esküdtek itt, hogy ne menjen nagy híre a dolognak, és a rokonok ne szövegeljenek miatta.
sajnos a nagyim testvérei elég érdekes arcok, a papám családjából meg már senki sem él, aki ezt elmondhatná. ráadásul a papám családja ellenezte is a házasságot, mivel úgy gondolták, h a nagyi nem a papához való, csak azért mert ő csóró családból származik, a papiék meg jobb módúbbak voltak. aztán persze bebizonyosodott, hogy a nagyimnál szorgalmasabb, dolgosabb, szerető feleséget nem is találhatott volna a papám.
50 csodaszép évet éltek le szeretetben, megbecsülésben. 3 éve már, hogy nincsenek velünk :(
azt hiszem, hogy akkor bemegyek a templomba, és Istentisztelet után megkérdezem a lelkészt, hogy tudna-e segíteni.
még 1x köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!