Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Hogy vannak helyesen a felmenő...

Hogy vannak helyesen a felmenőkre használt szavak?

Figyelt kérdés
Tehát apa, nagyapa, dédapa, ükapa... stb. Hogy van tovább? És egyáltalán mik a helyes formák? Mert valahol azt írják, hogy egyes szavak nem helyesek, míg más meg helyesnek találja, hiszen a nyelvet folyton fejlődőnek, gyarapodónak tartja.
2011. márc. 22. 23:11
 1/10 anonim ***** válasza:

Az ükszülők után a szépszülők jönnek, utána pedig elődként, vagy ősanya, ősapaként szokás emlegetni.

Az ük-ük... formáció talán az angolból származik, ahol a dédapa a great-grandfather, az ükapa a great-great-grandfather, és így tovább, egyre több great-tel :)

Olvasd el ezt: [link]

2011. márc. 22. 23:18
 2/10 A kérdező kommentje:

Igen, a wikipedia már egyszer megzavart, mert itt azt írja, hogy a dédnagyapa, üknagyapa nem helyes forma, míg mások meg annak tartják. :)

Amúgy köszi! :D

2011. márc. 22. 23:34
 3/10 anonim ***** válasza:
Érted, a wikipediát is emberek írják, a szerző szerint nem helyes, mások szerint lehet az. Lehet, hogy éppenséggel megtévesztő lehet, de nem egy magyar ajkúnak, annak szerintem tök egyértelmű, hogy a dédnagyapa a dédapát jelenti, bár én a dédapát használnám.
2011. márc. 23. 00:08
 4/10 anonim ***** válasza:
kicsit sok lett a lehet, de sebaj :D
2011. márc. 23. 00:08
 5/10 anonim válasza:

Én úgy tudtam úgy van, hogy:

Apa -> nagyapa -> dédapa -> dédnagyapa -> ükapa -> üknagyapa -> szépapa -> szépnagyapa -> óapa -> ónagyapa -> ősapa -> ősnagyapa -> boldogapa

Bár valóban az a wikipedia cikk azt írja, hogy ez a dédnagyapa, üknagyapa stb alak nem helyes. Bár nem értem miért, ha egyszer a köznyelv már használja. Ráadásul szebb is, mintha az angolokhoz hasonlóan ükükükükapának mondanánk... Meg mindemellett tájegységenként nagyon eltérő ez az egész rendszer.

2011. márc. 23. 00:12
 6/10 anonim ***** válasza:
Ez érdekes nagyon.
2011. márc. 23. 00:27
 7/10 anonim ***** válasza:
Én úgy tudtam, hogy vagy nagy-apa, vagy utána déd-apa, aztán ük-apa, de nincs déd-nagy-apa, és ük-nagy-apa, ha sokan használják is. Pl. mint a dalszövegben is: "Így szólt hozzám a dédapám..."
2011. márc. 23. 00:37
 8/10 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, és úgy tanultam, hogy dédapa = dédnagypapa...

Ennyiből már az sem lenne mindegy, hogy nagyapa vagy nagypapa... De lehetséges, hogy tényleg tájegységenként változik.

2011. márc. 23. 06:40
 9/10 anonim ***** válasza:

Szerintem is úgy van, hogy a dédapa és a dédnagyapa ugyan azt jelenti. Nem mondanám, hogy helytelen, inkább csak nem hivatalos a dédnagyapa.

Így a sorrend (ahogy én ismerem):

apa

nagyapa

dédapa

ükapa

szépapa

És még valamikor régebben úgy olvastam egy újságcikkben, hogy a magyar nyelvnek nincs szava ennél régebbi ősökre, azt már maximum úgy lehet kifejezni, hogy pl. "a szépapám apja" vagy a "szépapám szépapja", ez már így is 10 generációt ölel fel, de persze lehet még tovább menni: a szépapám szépapjának a szépapja. Kicsit olyan, mint hogy a számokat is egy bizonyos nagyság után már csak hatványokban mondjuk.

2011. márc. 23. 08:10
 10/10 anonim ***** válasza:

"Apa -> nagyapa -> dédapa -> dédnagyapa -> ükapa -> üknagyapa -> szépapa -> szépnagyapa -> óapa -> ónagyapa -> ősapa -> ősnagyapa -> boldogapa"

Ez tetszik. Szép, és logikus. De most találkozok vele először. Nekem a nagyapám még így magyarázta, amikor kisgyerek voltam:

Apa -> nagyapa -> dédapa=dédnagyapa -> ükapa=üknagyapa -> szépapa=szépnagyapa ennél régebbiekre Ő nem ment vissza. Óapa és Ősapa szavakat ismerte, de csak dinasztikus, vagy nemzeti értelemben használta pl a hunok ősapja Hunor, a magyarok ősapja meg Magor volt (abba most ne menjünk bele, hogy ez mennyire pontos :) kisgyerek voltam, amikor ezt magyarázta) Tehát az ősapa és az óapa már nem konkrét felmenőt jelent, hanem egy meghatározó pontot a család nagyon régi történelméből.

Szerintem mindkét lánc helyes, ha a beszélgetők ugyanúgy értelmezik. Ha pl én a saját családommal beszélgetek a családfámról, akkor értelemszerüen a nálunk megszokott kifejezéseket használom, de ha veled beszélgetnék hasonló témáról, akkor nem esne nehezemre átváltani az általad ismert és elfogadott rendszerre.

2011. ápr. 9. 10:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!