Mit gondoltok a Róza és Rozália nevekről? Hogy tetszik nektek?
Róza:
A Róza a latin Rosa névből származó női név, jelentése rózsa. A magyar nyelvben a Rozália beceneve is.
Rozália:
A Rozália a Róza név olasz eredetű továbbképzése.
Rokon neveik:
Rozanna: a Róza és az Anna olasz eredetű összevonása.
Rozi: A Róza és a Rozália magyar becenevéből önállósult.
Rozina: a Róza olasz kicsinyítőképzős származéka.
Rozita: A Róza spanyol kicsinyítőképzős származéka.
Zina: a németben a Rozina, az oroszban a Zinaida beceneve.
Riza
Rózsa
Névnap:
Róza, Rozália
* szeptember 4.
Gyakorisága:
A Rozália Magyarországon a 19. században igen gyakori név volt, de a Róza még népszerűbb.
Magyarországon a Rozália 20. század elején igen gyakori név volt, de az 1990-es években már ritka, de a statisztikákban már megelőzi a Róza nevet.
A Róza és a Rozália 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb újszülöttnek adott női név között.
Teljes népességre vonatkozóan 2005-2010 között a Róza 60.-67. helyen szerepel, a Rozália 20.-23. helyezett.
Híres Rózák, Rozáliák:
* Laborfalvi Róza színésznő, Jókai Mór felesége [link]
* Déryné Széppataki Róza [link]
* Limai Szent Róza
Egyéb Rózák, Rozáliák:
* Cebrián Róza grófnő (1870-1944) 1894-től Hubay Jenő (1858-1937) hegedűművész felesége [link] [link] [link]
* Pejacsevics Róza grófnő [link]
* gróf Cziráky Antalné sz. Keglevich Rozália grófnő (1849-1909) [link]
* Béldi Rozália (beceneve: Róza) grófnő (1880-1952)
* Rozália-hegység, (Rosalien Gebirge) hegység Ausztriában
* Rozávlya falu Romániában
Pont olyan baj van vele, mint az Etelkával, Ilonával, csak mondjuk talán a Rozália hamarabb válik újra használhatóvá, úgy értem, ha azt hallom a játszón, hogy Rozika, akkor felkapom a fejem, de nem nevetném el magam, mint, ha egy egy éves gyereknek Etukát, vagy Icukát kiabálnak
Amúgy az utóbbi kettő mamám és anyukám nevei, és az Etelkát még akartam is vagy 2 percig a kislányomnak, de aztán kicsit belegondoltam.
Nekem az egyik szomszéd néni jut eszembe, aki mikor 5-6 éves voltam, volt kb 90 éves. Mi "Roza" néninek hívtuk.
Nekem (is) ezért elég öregasszonyos. De Szulák Andi lányát is úgy hívják. Gondolom divat, hogy a régimódi neveket előszedik.
Nekem mindkettő tetszik. A kishúgomat majdnem Rozáliának nevezték el (végül Regina lett), szerintem szép név, olyan letűnt báj jellemzi.
A Róza is tetszik, de az kevésbé. Nem így hívták Samu szerelmét? Azt hiszem, valami ilyesmi neve van, úgyhogy kicsit hobbitosnak tűnik nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!