Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » A vezeték nevem végén vagy...

A vezeték nevem végén vagy egy I betű ezt szeretném Y ra változtatni. Ez lehetséges?

Figyelt kérdés
És ha igen akkor hova kell menjek? És kb mennyi pénzbe kerül?
2010. nov. 14. 00:13
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Nekem fordított gondom van. Az ipszilon az, ami nem tetszik. Az én családom nem neemesség által szerezte, hanem a magyarosításkor. De ha már így van, hagyom, viszont én minden nem-hivatalos helyen az eredeti német hangzású nevet használom.
2010. nov. 15. 22:54
 12/21 anonim ***** válasza:
csak egy egyszerű kérdés! a 10:11-est posztoltam és valaki, vagy valakik eléggé leszázalékolták, nem is tudom miért, hiszen nem írtam baromságot. neten is utánanézhető dolgok ezek. ellenben a 00:20-as pedig több százalékon van, holott végig hülyeséget fejteget, a berögzült "y"=nemesi, "i"=nem nemesi dologról írt. arra írtam cáfolatként, amit.. hogy van ez? akik lepontozták, azok tudják miért tették, esetleg indoklás?
2010. nov. 16. 15:02
 13/21 anonim válasza:
Így jártam én is.Apósomék házassági anyakönyvi kivonatát elrontották, így már a férjem és a sógornőm is rosszul lettek anyakönyvezve.Ragaszkodtunk házasságkötéskor a helyeshez-ezért újat kértünk apósomnak, majd a férjemnek-így a mi házasságink már helyes-ez után anyakönyvezték a gyermekünket is.
2010. nov. 16. 21:59
 14/21 Allaris válasza:
Igen, én is úgy tudom, hogy egyszerűen Nyugat-Magyarországon "i"-vel végződtek a nemesi nevek, keleten meg "y"-ra. Egyébként meg nem feltétlenül kell egyik végződés sem, marha sok nemzetségnek volt egyszerű neve, származásjelzőtől függetlenül.
2010. nov. 16. 23:00
 15/21 anonim ***** válasza:
fordítva, nyugaton y, keleten i.
2010. nov. 17. 10:16
 16/21 Allaris válasza:
Lehet...amúgy meg a kivétel erősíti a szabályt, nincsen semmi kőbe vésve :)
2010. nov. 18. 14:06
 17/21 anonim ***** válasza:
Tényleg nincs, de mik a kivételek?
2010. nov. 22. 19:46
 18/21 Allaris válasza:

Mondjuk ha valakinek olyan régi nemzetségneve van, ami alapból nem jár ilyen "származásjelzővel" - gondolok itt az "i" vagy "y"-ra - és később vettek fel hozzá.

Járt már itt valaki amúgy bármilyen levéltárban családfát kutatni? Csak úgy bemehetek, mint "átlag János" ilyen céllal, vagy elzavarnak? Egyszer még 17 évesen mentem be, de egyből odajött egy alkalmazott, hogy mit akarok én ott. Csak kicsivel jutottam tovább a bejáratnál.

2010. nov. 23. 10:54
 19/21 anonim ***** válasza:

Az én őseim között is van olyan személy, illetve az ősei, akik nemzetségek voltak, de ez nem feltétlenül egyenlő a nemességgel. Nem egy nemzetség jobbágysorban volt. Persze lehet, hogy nem pontos, amit leírok. Az y, illetve az i képzős családnevek csak később kezdtek körvonalazódni, mert sokáig ugye csak egytagú nevek voltak érvényben.

Én 2 vidéki város levéltárát is látogatom. Annyi az egész, hogy bemész, elmondod, hogy mit szeretnél... ki kell tölteni egy formanyomtatványt, meg kell adni az adataidat, a kutatás célját, mettől meddig tartó időszakot ölel fel kb a kutatásod. Gyakorlatilag ennyi. Persze előtte érdemes jól kikérdezni a rokonokat, hogy mi a szitu:) Nem árt sietni, mert úgy tudom, hogy 2011-től már változnak a kutatási szabályok, nincs annyi mozgástér, mint most. Sok sikert!

2010. nov. 23. 17:57
 20/21 Allaris válasza:

2011? Ez komoly? És mikor pontosan? Mert akkor aztán tényleg sietnem kéne!

Köszi a választ! :)

Abban viszont biztos vagyok, hogy nemesi nemzetség - már csak azt kéne tudni, hogy tényleg ez volt-e a családnév, vagy semmi közünk hozzá, és csak felvette valamelyik felmenőnk.

2010. nov. 24. 14:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!