A vezeték nevem végén vagy egy I betű ezt szeretném Y ra változtatni. Ez lehetséges?
Mondjuk ha valakinek olyan régi nemzetségneve van, ami alapból nem jár ilyen "származásjelzővel" - gondolok itt az "i" vagy "y"-ra - és később vettek fel hozzá.
Járt már itt valaki amúgy bármilyen levéltárban családfát kutatni? Csak úgy bemehetek, mint "átlag János" ilyen céllal, vagy elzavarnak? Egyszer még 17 évesen mentem be, de egyből odajött egy alkalmazott, hogy mit akarok én ott. Csak kicsivel jutottam tovább a bejáratnál.
Az én őseim között is van olyan személy, illetve az ősei, akik nemzetségek voltak, de ez nem feltétlenül egyenlő a nemességgel. Nem egy nemzetség jobbágysorban volt. Persze lehet, hogy nem pontos, amit leírok. Az y, illetve az i képzős családnevek csak később kezdtek körvonalazódni, mert sokáig ugye csak egytagú nevek voltak érvényben.
Én 2 vidéki város levéltárát is látogatom. Annyi az egész, hogy bemész, elmondod, hogy mit szeretnél... ki kell tölteni egy formanyomtatványt, meg kell adni az adataidat, a kutatás célját, mettől meddig tartó időszakot ölel fel kb a kutatásod. Gyakorlatilag ennyi. Persze előtte érdemes jól kikérdezni a rokonokat, hogy mi a szitu:) Nem árt sietni, mert úgy tudom, hogy 2011-től már változnak a kutatási szabályok, nincs annyi mozgástér, mint most. Sok sikert!
2011? Ez komoly? És mikor pontosan? Mert akkor aztán tényleg sietnem kéne!
Köszi a választ! :)
Abban viszont biztos vagyok, hogy nemesi nemzetség - már csak azt kéne tudni, hogy tényleg ez volt-e a családnév, vagy semmi közünk hozzá, és csak felvette valamelyik felmenőnk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!