Ha kisbirtokosok voltak a dédszüleim, Ők kik voltak? Státusz, stb.
Attól függ, mikor.
A kisbirtokost én 1867 utánra tenném. Ekkor már a nemességnek nem volt jogilag jelentősége.
Zsellérnek vagy kézimunkásnak, napszámosnak nevezték, akinek nem volt annyi földje, amiből a családját eltarthatta volna. Ezek bérért más földjét művelték.
Aztán a birtokos (a régi jobbágytartó nemesek).
Voltak az iparosok, kézművesek.
Ezeken kívül még értelmiségiek, a nagybirtokosok (régi arisztokrácia), nagyiparosok (gyárosok), katonatisztek.
#4 A zsellérnek nem volt sajt birtoka (esetleg csak annyi, amennyi a házhoz tarozott), ők csak napszámból éltek.
#5 egy "átlag" paraszt csak minimális földdel rendelkezett, mellette eljárt napszámba, vagy egyéb munkára. Egy kisbirtokosnak azért volt egy- három hold földje.
#6 ez igaz, de azért 1927-ben már elég sok földművesnek volt(ak) lova(ik).
"A zsellérnek nem volt sajt birtoka (esetleg csak annyi, amennyi a házhoz tarozott), ők csak napszámból éltek."
Nem vagyok biztos ebben a napszámból élésben. Talán volt olyan értelmezése a zsellér szónak, hogy 'nem mezőgazdaságból élő' személy.
Őseim nevét látom zsellérként feltüntetve 1700-as évek eleji összeírásban, miközben tudom, hogy iparosok voltak, a település központi részén jelentős méretű házzal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!