Régi egyházi anyakönyvek latin szövegeinek elolvasásában, megfejtésében ki tud segíteni? Hova forduljak?
Figyelt kérdés
Önálló családfakutatással (familysearch.org adatbázisa) eljutottam az 1700-as évek végéig egy házaspárig, ahol a házassági feljegyzés nem a szokásos rövid: XY házasodott Zzs-vel, hanem picit hosszabb, több soros.
Azért is lennék kíváncsi a tartalmára, mert a férfi családneve ennél korábban nem fordul elő a település anyakönyvében és a környékbeli településeken se találtam, így az ő származásának tekintetében elakadtam. Hátha ez a szöveg adna támpontot. Próbáltam az egyes szavakra rákeresni, de a kacifántos betűk nem mindenhol egyértelműek.
júl. 30. 16:23
1/8 A kérdező kommentje:
Paulus Zornyántzky[...] copulaty [...] cum Helena Szántai [...].
A kipontozott részek jelentésére lennék kíváncsi.
júl. 30. 16:35
2/8 anonim válasza:
Ha egy jó fotót felteszel ide, sokan tudnak segíteni.
3/8 anonim válasza:
Facebookon családfakutatós csoportokban frankón kiolvassák az ilyet.
6/8 anonim válasza:
Ha nem tévedek, azt jelenti, hogy az illető korábban evangélikus volt (fuerat Sacrorum Lutheranorum antea addictus), de mielőtt összeeskették volna a nevezett hölggyel (sed antequam copulatus fuisset cum H. Sz.), áttért a "mi hitünkre" (ad sacra nostra accessit).
7/8 A kérdező kommentje:
6# köszönöm! Ez akár azt is megmagyarázza, miért nincs ez a családnév az adott anyakönyvekben a korábbi években. Sajnos a kutatásom viszont így se fog nagyon tovább haladni, mert nagyon kevés a környékbeli evangélikus feljegyzés. De már ez az infó is nagy segítség volt! :)
júl. 31. 07:58
8/8 anonim válasza:
Majd ha meglesz az Őskereső (az Ev. Egyházhoz tartozik, anyakönyveket digitalizálnak), esetleg ott is kereshetsz: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!