Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Hogy tudnám megtalálni, hogy...

Hogy tudnám megtalálni, hogy mi volt nagypapám eredeti családneve?

Figyelt kérdés

A családban mindenki úgy tudta, hogy a nagypapámék a sváb nevüket magyarosították. A nagypapám halála után viszont megtaláltam az általános iskolai bizonyítványát, aminek a borítóján és 4.-től 7. osztályig egy teljesen más, magyar családnév szerepel, a jelenlegi családnevünk utólag lett mindegyik lap és a borítón szereplő név fölé írva, míg az előző családnév át lett húzva. A névváltoztatás a 60-as évek elején történhetett.

Annyit tudok nagypapám gyerekkoráról, hogy egy magyar-ukrán határon levő kicsi faluban született, majd később költöztek a családostól Soroksárra (így a sváb vonal érthető is hihető volt rengeteg sváb él/élt ott).

Két eshetőségre gondoltam:

1. Tényleg sváb nevük volt eredelieg, amit magyarosítottak, de valamiért a magyarosított nevet megint megváltoztatták. (sváb név-> magyar név-> magyar név)

2. A sváb sztori kamu volt. (magyar név-> magyar név)

máj. 24. 21:02
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
16%
#10 igen, csak azt gondolom, a halotti anyakönyvi kivonat valószínűleg “kéznél van” (ha mostanában halt meg a nagyapa), érdemes lenne megnézni, mielőtt elküldjük az ukrán határ közelébe anyakönyvet kutatni. (Feltételezem, hogy nem lehet ügyfélkapun lekérni)
máj. 25. 18:11
 12/17 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Fú köszönöm szépen a sok választ, megpróbálok mindenkire reagálni:

1-esnek: Igen, az nagyon jó lenne, ha a születési anyakönyvi kivonat meglenne, de azt sajnos nem találtuk meg :/

2-es: Fú amúgy érdekes teória, az a baj tényleg, hogy nincs meg a születési anyakönyvi kivonata. :/ Gyanús, hogy el kell majd mennem az ukrán határhoz, hogy bármit is kiderítsek 😅

3-asnak 4-esnek: igen, a Papám bizonyítványán egy másik magyar név szerepel, mint amit én és Apám viselünk, úgy tudtuk, hogy a jelenlegi nevünk egy sváb névről lett magyarosítva.

5-ös: én is furcsáltam, de a halottiján csak az a név szerepel, amit mi is ismertünk (Papa édesapjánák szintúgy az ismert név van)

7-es: köszi a tippet, ilyenkor gondolom ahhoz az anyakönyvi hivatalhoz kell menni, ahol a névvaltoztatás történhetett?

8-as: gyanús, hogy az nem lesz meg, átkutattuk a lakás minden szegletét anno ://

9-es: a halottin a dédpapának is az ismert neve szerepel

Szerintem megpróbálom első körben elérni a Papám szülőfalujának önkormányzatát emailben, hátha tőlük megtudok valamit, az is egy kiindulópont. Illetve megpróbálom kideríteni, hogy Budapesten melyik kerületben történhetett a névváltoztatás.

máj. 25. 18:31
 13/17 anonim ***** válasza:
39%

11-es: tévedsz, az ilyen iratokat le lehet online is kérni. Odamenni semmi értelme, elküldik postán, amit kérsz.

(Egyébkßent a halotti anyakönyvi kivonatok nincsenek rajta mindig a szülök.

máj. 25. 19:16
 14/17 anonim ***** válasza:

Ha névváltoztatás történik, azt az eredeti anyakönyvi hivatalban is fel kell tüntetni, ezért ott érdemes érdeklödni, de nem az önkormßányzatnál, hanem az anyakönyvi hivatalban.

Emailban vagy ügyfélkapun keresztül meg lehet kérni, de valószínüleg igazolni kell, hogy az unokája vagy

máj. 25. 19:18
 15/17 anonim válasza:
39%
Van egy kollégám, akit Böhmnek hívnak, azt hittük, hogy zsidó vagy sváb származású, mire kiderült, hogy csehek voltak az ősei! Egy cseh származású kertészt hívtak egy főúri kastélyba, a parkot megépiteni, aztán megnősült és letelepedett. A családfakutatással deritette ki.
máj. 25. 23:11
 16/17 anonim ***** válasza:
Érdemes esetleg familysearch-ön is keresni az adott településre/megyére. Milyen vallású volt a nagyapád? Lehetnek az adott egyház anyakönyvi kivonataiban is adatok.
máj. 28. 21:22
 17/17 anonim válasza:
A dédnagymamám nemesi származású volt, mégis hozzáment a falusi bíróhoz. És egész egyszerűen a családi ellenállás miatt felvette az anyja nevét. Aztán sokkal később visszavette. Ilyen is előfordult.
máj. 28. 22:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!