Hogy tudnám megtalálni, hogy mi volt nagypapám eredeti családneve?
A családban mindenki úgy tudta, hogy a nagypapámék a sváb nevüket magyarosították. A nagypapám halála után viszont megtaláltam az általános iskolai bizonyítványát, aminek a borítóján és 4.-től 7. osztályig egy teljesen más, magyar családnév szerepel, a jelenlegi családnevünk utólag lett mindegyik lap és a borítón szereplő név fölé írva, míg az előző családnév át lett húzva. A névváltoztatás a 60-as évek elején történhetett.
Annyit tudok nagypapám gyerekkoráról, hogy egy magyar-ukrán határon levő kicsi faluban született, majd később költöztek a családostól Soroksárra (így a sváb vonal érthető is hihető volt rengeteg sváb él/élt ott).
Két eshetőségre gondoltam:
1. Tényleg sváb nevük volt eredelieg, amit magyarosítottak, de valamiért a magyarosított nevet megint megváltoztatták. (sváb név-> magyar név-> magyar név)
2. A sváb sztori kamu volt. (magyar név-> magyar név)
Több lehetöség van, vagy sváb név volt eredetileg, a látott magyar név másé volt vagy esetleg az apja változtatta meg arra, vagy valami miatt akár az elsö nevet újra megváltoztatták (habár ilyenröl nem hallotam eddig)
A születési anyakönyvi kivonata alapján vissza lehet kerestetni az eredeti nevet - mivel egyenesági rokon vagy, kiadján az adatot.
Meg kell keresni a születési anyakönyvi kivonatát.
Én pl. ebből jöttem rá, hogy a dédapám eredeti családneve teljesen más volt. Amikor az első feleségével házasodott, még az szerepelt, mikor a nagymamám anyjával, ott már az általam is ismert családnév volt.
Akár azon is, de attól függ, mikor halt meg. Valamikor nem vezették a szülők nevét, de olyat is láttam a 20. századiak közül, ahol egyszerűen ki volt húzva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!