Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Mit tudtok a Forray családnévr...

Mit tudtok a Forray családnévröl? (többi lent)

Figyelt kérdés

családunknak már régota ez a neve van de akárkit kérdeztem senkise tudta ezekre a kérdésekre a választ:

honan származik?

mi lehet a név jelentése?

2010. okt. 29. 12:26
 1/10 anonim ***** válasza:
mivel y a vége, és senki sem ismeri, valószínűleg egy kisnemes név lehet.
2010. okt. 29. 13:13
 2/10 anonim ***** válasza:

[link]

A név magyar eredetű :) Valószínűleg Forra, vagy Forró környékéről származott valamelyik ősöd.

2010. okt. 29. 13:38
 3/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Egy 1494.03.08.-án keltezett erdélyi vonatkozású levéltári okiratban szerepel egy bizonyos Thomas Forray de Haporthon! Háporton egy ma romániában található falu. Grófok és bárók lehettek az őseid.

itt nézz körül: [link]

2010. okt. 29. 14:44
 4/10 A kérdező kommentje:

utolso

köszönöm a linket

én német eredetet sejtetem de a magyarnak jobban örülök

köszönöm az edigi válaszokat

2010. okt. 29. 16:18
 5/10 anonim ***** válasza:
14:44-es vagyok! ez még nem zár ki semmit:) 2 szülő, 4 nagyszülő, 8 ükszülő stb... az eredet nem csak a névadó ő ágára korlátozódik!
2010. okt. 29. 19:10
 6/10 anonim ***** válasza:
*ős
2010. okt. 29. 19:11
 7/10 anonim ***** válasza:
OFF: Én is ismerek ilyen családot, a városunkban élnek.
2010. okt. 30. 08:13
 8/10 anonim válasza:
100%

Kedves Kérdező,

a Forray családról amit tudni lehet, hogy Magyarország legrégebben említett családnevei közé tartozik, 1260 környékén említik először, Forrai Aladár nevét. Itt még nem volt használatos az "y", de amit tudunk, hogy már ekkor nemesi levéllel rendelkezik a család. A család később bárói, majd grófi címet kap. Meg kell jegyeznem, hogy a családnak Forróhoz semmi köze. A Forray családnak többek között Soborsinban volt birtoka, ott van egy nagy kastély, ami ma a román király tulajdonában van. A soborsini Forray ág Forray Iván gróffal kihal, de más ági leszármazások voltak/vannak, akik ugyancsak nemesek, bárók. Amit nem tudok, hogy honnan való vagy. Én miskolci vagyok, és nekem a családom anyaágon Forray. Az, hogy honnan való vagy, azért érdekes, hogy melyik ághoz tartozol. Borsodba a soborsini ággal rokon Forray család kapott birtokokat, meg úgy tudom, hogy még valamerre a Dunántúlon is kapott birtokot valamelyik oldalág. Forray névvel még van egy hevesmegyei nemesi család is. Arról nem igazán tudok mit írni.

Annak a válaszadónak, aki azt írta, hogy "mivel y a vége, és senki sem ismeri, valószínűleg egy kisnemes név lehet". Annyit, hogy azért mert az ide írók (4 ember) közül nem tud senki igazán erről a családról, az még nem jelent semmit. Nem megbántani akarlak. A Forray család elég jelentős, mint írtam, Magyarország legősibb családai közé tartozik, illetve az ország vezetésénél is áttételesen megjelenik ez a név, ugyanis a Nádasdy országbíró felesége Forray Julianna.

Annak a válaszadónak, aki, azt írta, hogy "Egy 1494.03.08.-án keltezett erdélyi vonatkozású levéltári okiratban szerepel egy bizonyos Thomas Forray de Haporthon! Háporton egy ma romániában található falu. Grófok és bárók lehettek az őseid." Nem tudom, hogy a levéltári anyagot honnan vetted, de az említett falunak a földesura a Forró család és nem a Forray. A két családnévnek nincs köze egymáshoz. Nincs kizárva, hogy elírás történt.

Kedves Kérdésfelvető, ha még nézed ezt az oldalt, szívesen felvenném veled a kapcsolatot, néhány dolgot átbeszélhetnénk. Üdv: Péter

2011. aug. 8. 17:53
 9/10 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó hozzászóló!

Itt találtam: [link]

Lehetséges, hogy elírás történt, én annyira nem látom át a magyarországi ősi családok történetét. Szerkesztem a családfámat, bújom az összeírásokat, így 1-2 link interneten is ismerős, ahonnan tájékozódni lehet... gondoltam megnézem, hátha hozzá tudok tenni valamit a kérdező dolgaihoz. örülök a javításnak, meg annak is, ha sikerül felgöngyölíteni a szálakat!

2011. aug. 8. 22:54
 10/10 anonim válasza:

Kedves kutató!

Egyik apai ági ükanyám Forray Anna Rozália Margit.Születési helye Besenyőtelek. Szülei nobilis Forray Pál és a plebeius Szabó Anna. Ükanyámnak 4 testvére jegyzett: Katalin Borbála, Julis, János és Julis 2.Róluk, illetve ezen Forray ágról a Jászkiséri Peregrinus családok c. könyvemben néhány oldalon írok.

Tisztelettel,

2014. okt. 24. 15:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!