Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Ha nem vagyok megkeresztelve,...

Ha nem vagyok megkeresztelve, nem is lehet keresztanyám?

Figyelt kérdés
2010. okt. 11. 15:51
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
Kereszt vagy névadó ugyan az de most megint megy a full keresztény oltás hogy így meg úgy hülye vagy(de peace és szeretet a mottó xD)...Plusz a keresztanya jobban hangzik mint a névadó apa nem?:)
2010. okt. 11. 17:42
 22/24 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként az, amit írtatok, hogy a szülők halála esetén a keresztszülő neveli a gyermeket, csak szokásjogon alapul, valós jogi háttere nincs.

Régen valóban így történt, hogy a keresztszülő, alkalom adtán, mint pótszülő tevékenykedett. Ez mára azonban nem állja meg a helyét, mert az esetek nagy többségében a keresztszülő nem a rokonságból kerül ki, hanem a feleség vagy a férj barátja vagy barátnője. Ilyenkor egy idő után, ha nem ápolják a kapcsolatukat, akkor szinte megszakad s névlegessé válik a keresztszülőség.

Az pedig, hogy kinek mit jelent a vallásos nevelés, a valódi keresztszülőség, ne most vitassuk meg. A keresztszülő azt vállalja, mint a szülők is, hogy keresztény módon neveli a gyermeket, segíti a szülőket a gyermek hitbeli, erkölcsbeli, lelki nevelését, jó példával jár elől. Ha ez nincs meg, akkor bárminek is nevezhetjük akár keresztszülőnek, akár névadó szülőnek, teljesen mindegy, nincs funkciója, csak egy cím.

Ha ettől többet jelent, ha felfogja valaki, hogy ez mivel jár, akkor nem csak egy titulus.

2010. okt. 11. 18:14
 23/24 anonim ***** válasza:

A keresztanya és keresztapa a keresztelésen azt ígéri meg, hogy a keresztelendőt a hit útján segítik (na, amit az én keresztszüleim nem tesznek meg, de ez más tészta). Akinek nem volt keresztelője, annak nincs se keresztanyja se keresztapja, hanem névadója van, nem véletlenül van rá külön szó. Nem szabad a szezont a fazonnal keverni.

Akinek van párja, az a párja ha még nem volt esküvő, akkor élettárs, ha volt esküvő, akkor házastárs. Mást jelent.

2010. okt. 11. 18:51
 24/24 anonim ***** válasza:
54%
Az én keresztlányom sincs megkeresztelve, csak a szülei megkértek, hogy legyek a keresztanyja, én pedig elvállaltam. Annyi a másabb, hogy ez nem hivatalos, hanem jelképes, de ugyanazt a szerepet töltöm be, mint ha én tartottam volna a keresztvíz alá. A húgom sincs megkeresztelve, nem is valószínű hogy lesz, már 18 éves, mégis vannak keresztszülei, akiket anyuék anno megkértek. Ugyanígy szólítja őket, ugyanúgy viselkednek, annyi, hogy ez nem volt egybekötve egy szertartással. Szóval lehet, hogy nem hivatalos, de jó.
2010. okt. 11. 18:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!