én sem vagyok megkeresztelve,tehát igazából nincs keresztanyám, de volt névadóm (ami ugye polgári "szertartás",lényegében keresztelés nem vallásosoknak) és aki ott aláírt,mint tanú (vagy nem tudom hogy hívják ezt)na én őt hívom keresztanyámnak.
2010. okt. 11. 16:11
12/24 anonim válasza:
Ehhez nem kell "érteni", ez logika. Ha nem vagy megkeresztelve, akkor nincs keresztanyád.
2010. okt. 11. 16:12
13/24 <b>Chuck Norris</b> válasza:
Luke, én vagyok a keresztanyád! Jah hogy nem is vagy megkeresztelve? Óhhh sh*t.
2010. okt. 11. 16:15
14/24 anonim válasza:
Nekem van keresztanyám, de nem vagyok megkeresztelve:) Ez egy névleges cím, mindig így hívtam. Aztán sz@rok a hagyományokra-.-'
2010. okt. 11. 16:16
15/24 anonim válasza:
Én sem vagyok megkeresztelve, de nekem is van keresztanyám, de persze csak úgy rá van fogva, hogy te vagy a keresztanyám, te meg a keresztapám azt cső :D
2010. okt. 11. 16:18
16/24 anonim válasza:
DE lehet!
Ugyan azt szokták keresztszülőnek nevezni, aki jelen volt a keresztelésnél, esetleg ő tartott a keresztvíz alá.
Viszont van olyan, aki nem vallásos, s névadót rendeznek. Ez olyan mint a keresztelés, csak mégsem az. Nincs szertartás, csak egy kis összejövetel, s kiválasztanak valakit, aki a gyermekük keresztanyja, keresztapja lesz. Gyakorlatban úgy fog viselkedni az illető, mint a keresztszülő, úgy is hívják, hogy keresztanya/apa, de nincs vallási háttere.
2010. okt. 11. 16:19
17/24 anonim válasza:
Tudtommal a keresztszülőség azt jelenti, hogy a szülő halála esetén annak helyébe lép és szülőként neveli, gondozza a gyereket, vagyis az nem marad egyedül, lesz, aki törődik vele.Ez egy a gyerek érdekében hozott döntés, az ő védelmét szolgáló nyilatkozat, melyet a pap, a jelenlevők és Isten előtt tesz a keresztszülő. A névadó ünnepség során ez szerintem igy nem hangzik el, bár lehet, hogy igen. Mindegy, hogy hivják, a lényeg, hogy legyen egy személy és vele olyan szoros kapcsolat, aki-ami baj esetén védőhálót nyújt a bajban, az árván maradt gyereknek. Igy erkölcsi értelemben lehet keresztanyád, aki nyilatkozat nélkül is betölti ezt a szerepet.
2010. okt. 11. 16:23
18/24 anonim válasza:
Lehet férjem, ha még nem volt esküvőm? Kb ilyen szintű a kérdésed...
2010. okt. 11. 16:23
19/24 anonim válasza:
Utolsónak: NEM!
Azt névadó apjának meg névadó anyjának hívják. Attól, hogy te nem tudsz különbséget tenni, mert fogalmad sincs a vallásról, attól még van.
2010. okt. 11. 16:24
20/24 anonim válasza:
Nekem volt keresztelőm és vannak keresztszüleim de nem gyakorlom a vallást. A gyerekemnek nem lesz keresztelője, majd ő eldönti felnőtten hogy akar-e vallást gyakorolni és megkeresztelkedhet ha akar. Babaünnep/névadó lesz és igenis keresztanyu/keresztapunak fogja hivni ezeket az embereket, mert az meg milyen hülyén hangzik hogy névadóapu / névadóanyu? Kiváncsi lennék valaki igy használja-e. :)
Szóval klasszikus értelemben a kérdésre válaszolva elvileg nem lehet, gyakorlatilag ha a vallástól eltekintünk és neked szabálytalanul is jó, akkor lehet.
Rengeteg együttélő pár is mondja hogy férjem/feleségem, pedig technikailag ill jogilag nem igy van, de ők igy érzik és komolyabb mint a barátom/barátnőm (ami 40 fölött már elég fura lássuk be). Az hogy most ez helyes vagy nem helyes már más kérdés, de létezik a jelenség. Keresztszülős témában dettó.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!