Ha két neved van, melyiket használod?
"Az szokta a második nevét használni aki utálja az elsőt."
Nem csak az. Tudok olyanról, aki azért használja a második keresztnevét, mert - bár csak második neve lett - a szülei azon szokták szólítani. Hogy akkor miért nem az lett az első keresztneve, az rejtély.
3-as, annyira nem rejtély egyébként, legalábbis általában.
A leggyakoribb ok az, hogy a név egészének hangzása, ritmikája az adott sorrendben jön ki jobban. Sajnos nem mindenki veszi ezt figyelembe a névválasztás során.
Szerintem aránylag kevesen vannak, akik azért használják a másik (akár első, akár második volt az, amin születésétől fogva szólították) keresztnevüket, mert nem szeretik az eredetit. A legtöbb ember megszokja a nevét addigra, mire válthatna, akkor is, ha amúgy nem szereti.
Én is az elsőt használom egyébként, pedig a második sem rossz. De hát megszoktam, és nehezen állnék rá, hogy máshogy szólítanak innentől.
Ha két keresztnevem lenne, akkor megváltotzatnám a nevem úgy, hogy az egyiket törölném. Semmi értelme. Nekem már az is sok, ha különböző beceneveken szólítanak. Nem zavar, hogy ki hogy becéz, de a nevem olyan, aminek tényleg sok beceneve terjedt el, és ismerőseim használják is mindet. Nekem meg mindre hallgatni kell.... :) Hát még ha egy plusz tök más név is ott lenne a maga összes becézésével.
Hála a jó égnek, szüleim nem bizonytalankodtak a névadáskor és sikerült egy mellett letenniük a voksot. :)
"Ha két keresztnevem lenne, akkor megváltotzatnám a nevem úgy, hogy az egyiket törölném. Semmi értelme."
Szerintem inkább ilyen adminisztrációs köröket futni nincs semmi értelme (hacsak nem kimondottan utálja valaki valami miatt valamelyik keresztnevét).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!