Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Melyiket írjam a születési...

Melyiket írjam a születési névhez?

Figyelt kérdés

megváltoztattam a nevemet, pl Kovács András névről, Kovács Ákos névre. születési névhez a régi vagy az új nevem írjam?

a határozatban ez van; Kovács András születési Utónevét az ő kérésére Kovács Ákos névre változtatom.

2023. febr. 2. 07:28
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
93%

Ami a születési anyakönyvi kivonatban van. Gondolom a régit visszavonták és kaptál újat.

A házasságkötés miatti névváltoztatás egy teljesen más dolog, ha valaki felveszi a házastársa nevét, akkor a születési ("lánykori" neve) nem változik. Ha a kérdező felveszi majd a felesége nevét és Szabó-Kovács Ákos lesz a születési neve marad Kovács Ákos. Két teljesen más eset.

2023. febr. 2. 10:15
 12/15 anonim ***** válasza:
22%
vótmá
2023. febr. 2. 11:55
 13/15 anonim ***** válasza:
90%

Saját családfádba (merthogy ebbe a kategóriába írtál) azt írsz, amit akarsz.

Hivatalos helyeken viszont igencsak célszerű beírni az eredeti születési nevet és csatolni a névváltoztatási okirat másolatát, ugyanis attól, hogy a születési anyakönyvet átírják, az összes többi hivatalos helyen nem kerül átírásra. Tehát a régi nevedre fognak szólni az iskolai bizonyítványaid, ha már dolgozol, akkor a biztosítási jogviszonyod, a korábbi munkahelyekről már leadott nyilvántartások (pl. a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási nyilvántartása részére), amik később problémát okozhatnak. 26. éve közigazgatásban dolgozom, tapasztalatból mondom, hogy tud problémát okozni egy névváltoztatás, ha nem ismerjük az eredetit.

2023. febr. 2. 12:31
 14/15 Metionin ***** válasza:
65%
Az újat. Születési nevet változtattál, új anyakönyvi kivonatot kaptál az új neveddel, innentől kezdve mindenhova azt kell írni születési névnek.
2023. febr. 2. 14:48
 15/15 anonim ***** válasza:

Ezt a férfiak elleni kirohanást nem is értem.

A nők valóban érintettebbek, házasság révén pl. Ez tény. De ma már nem kötelező tudtommal "i-né" valaminek lenni. Sőt.

Aki meg a biológiai apja ellen rohant ki és lepontoztátok, őt meg megvédem felpontozással!

SAJNOS nem mindenki biológiai apja normális, vagy nevezhető apának. Sajnos ezzel én is így vagyok.

Az apa minőség, nevelés téma, nem pusztán biológia.

2023. febr. 10. 02:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!