Melyiket írjam a születési névhez?
megváltoztattam a nevemet, pl Kovács András névről, Kovács Ákos névre. születési névhez a régi vagy az új nevem írjam?
a határozatban ez van; Kovács András születési Utónevét az ő kérésére Kovács Ákos névre változtatom.
Csatlakozom az ötöshöz.
Névváltoztatáskor ha férfiról van szó, az új név (mivel csináltatsz új anyakönyvi kivonatot) mindenképp születési név lesz, hiába csalóka a megfogalmazás.
Nők esetén is, kivéve ha házasság miatt változik. Én is a saját kedvemre változtattam meg a vezetéknevem, hogy ne kelljen apámét viselnem, és ez a születési, hiába nem így születtem.
Az új nevedet.
Kétféle névváltozás van. Az egyik, amikor a születési nevedet változtatod meg. Ez alapvetően a ritkább. Ezt tetted te is. Ha megnézed az anyakönyvi kivonatodat, illetve a névváltoztatás után kiállított igazolványaidat, azon már csak az új neved szerepel.
A másik, amikor házasságkötéskor vagy a házasság alatt valaki házassági nevet vesz fel. Ez sokkal gyakoribb, és túlnyomórészt a nőknél fordul elő. Ebben az esetben az eredeti születési név megmarad, csak mellette lesz egy házassági neved is. Az igazolványaidon pedig ezután mindkét név szerepel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!