Van valamilyen híres rokonod a családfán, akiről tudsz de nem ismerted? Ki az?
II.Vlad, másnéven "Drakula"
Bethlen Gábor, erdély fejedelme
Elvileg még van rengeteg ilyen felmenőnk még de annak még nem kerestünk utána. (A nagyapám hobbija a családfa keresés és még távol sincs meg az "összes rokon")
Érdekességként bevezetőül annyit, csupa magyar rokonra derült fény, kirívóan hiányzik bármi más nemzetiség a családfámban, pedig néhány száz évre vissza van fejtve az egyik ág. Tehát bizonyosan minimum 80-85% magyar genetikám van egyébként. Még a családnevek is színmagyarok, Kovács, Szabó, satöbbi. (Én nem Szabó vagyok, sem Kovács, egyébként, de szintén magyaros nevem van.) Névmagyarításnak sincs nyoma a családfám eddigi kutatásai szerint. Arcra is tipikusan magyar vagyok. Az egyik ágról vannak infók hézagosan, a másikról részletesen, mindkettőben találhatóak itt-ott egykor befolyásos személyiségek a magyar gazdasági és politikai-katonai- és sportéletre.
Ma élők közül nem egy élsportoló közeli rokonom van. Egyszerű életet élek, nem szeretem a feltűnést, anonim szeretek lenni és introvertált vagyok inkább, ezért engedtessék meg, hogy csak utalásokat tegyek, konkrét nevek nélkül.
A 18. századból néhány magasrangú katona már fel lett fejtve levéltárakból az egyik ágbeli felmenőim közül.
Az utóbbi pár száz évből magyarországi magasrangú politikus is van, közeli rokonom.
40 felett járok, nemrég hallottam először, hogy az én közeli rokonom az illető, elkeztem saját magam kutatni is a neten 1-2 éve.
Szegény sorú munkáscsaládból vált közepes mértékben meghatározó politikussá, szívós ambiciójának és intellektusának köszönhetően, Magyarország gazdaságára pozitívan hatott a tevékenysége, majd egy (khm) bizonyos vezér elrakta szépen a "süllyesztőbe" a rokonomat, de még előtte megpróbálta besározni a hírnevét a rendszer, az aktuális rendszer jellegéből eredően. Középkorú illetve idős éveiről a hivatalos források hazudnak, beleértve a politikai tevékenysége idejét és pozícióját is, és homályos, mi lett vele öregkorára. Rég nem él már. Szerencsére, mindezek ellenére nagyrészt máig dokumentált a pozitív tevékenysége.
Ezen kívül folyamatban van az Árpád-háziakkal való genetikai viszonyom tisztázása, genetikai és antropológiai módszerekkel, de még nagyon a folyamat elején járok, a valószínűség meglehetően adott. Az se biztos, hogy végigcsinálom, nem ambícióm.
A felmenőim között váltakozik az ambíciózus alkat a visszafogottal, én az utóbbiakhoz tartozom, pedig több téren is tehetséges vagyok. A politikus rokonomhoz hasonlóan szintén viszonylag szegény sorból származom, és maradtam is az, vele ellentétben.
Előnyöm szinte sose származott se a régebben élt, se a jelenkori híres felmenőim / rokonaim által, olykor inkább károm. Nem, mintha vágynék előnyre, hanem csupán az esetleg irigykedőknek üzenem, a félreértés elkerülésére.
Nyíltan ezekről még soha nem beszéltem, leszámítva egy vonatkozó szakembert (biológia, antropológia, történelemtudomány stb vonatkozásában). Nem is tervezek nyíltan beszélni erről.
Gyerekkoromban például az egyik élsportoló rokonomról olykor elejtettem egy-egy szót fiú osztálytársaimnak, de akkor még nem értettem a fura reakciójukat. Később jöttem rá, hogy irígységüktől vezérelve bagatellizálták a rokonomat.
Tudjátok, sok 8 éves fiú milyen... Boldogan meséltem rokonomról néha, ők meg csak megrántották a vállukat és nem szóltak semmit. Kisiskolás koromban nem dicsekvéből újságoltam el egy idő után a többi gyereknek, hanem aféle csodálatból, hogy a rokonomat mennyire tisztelem, hiszen a rokonom nem én vagyok, és felnéztem felmenőim egyikére, másikára.
Azóta nem beszélek a híres roknonaimról senkinek, mert vagy "cirkuszi mutatványként" hat ("nahát, jujj!" - olykor gyerekkoromban így regáltak egyesek), vagy bagatellizálták, flegma reakció fogad. Sok értelme nincs, vagy irigysyéget, haragot szít a különlegesség, vagy "kirakati bábunak néznek" ("figyeld, ott van az XY rokona, fúúú!") Ennek semmi értelme.
Magamat kímélendő, nyílvánosan gyerekkorom óta kussolok az egészről.
Itt viszont anonim módon írhatok. Legfeljebb egy-két troll megtalál, de azok meg minden szekcióban ott vannak amúgy is a gyakorin.
Vonatkozó privit ne írjatok légyszíves, nem fogok olyanra reagálni.
Itt viszont örömmel olvasok bárkit, aki nem trollkodik. biztosan jó érzés sokaknak, akik még írtak a híres felmenőjükről. Tisztelettel viszonyulok az emberi képességek iránt.
Egyébként valójában jó érzés, hogy vannak értékes felmenőim, persze attól még, hogy valaki jó képességű és meghatározó személyiség, lehetnek mellette akár súlyos hibái is, pl "bunkó földrajztudós", "botfülű irodalmár", "sikkasztó zenész", meg hasolók, de ezeket most fiktív példa gyanánt írtam e bekezdésbenm de tudok ilyesféle híres emberekről is. (Olykor talákoztam nem rokon híres emberekkel, nos, eléggé "vegyesfelvágott", ki korrekt közülük, ki nagyon bunkó, és így tovább; ők is emberek, hiába a jó képességük.)
Szerintem akik szintén őszintén válaszoltak a kérdésre, hogy van híres felemnőjük, sok hasonló reakciót éltek meg, amennyiben mások megtudták, kik a felmenőik.
Persze biztosan nem mindenkinél sült el balul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!