Ha valakinek végrendelete van közjegyzőnél, de időközben az a közjegyző már nem él, vagy nyugdíjba ment akkor mi lesz a végrendelettel?
Ha jól értem nincs mindig nyilvántartva, csak ha külön kérik.
Ez nem "ügyvédi marhaság", hanem aki végrendeletet készít, eldöntheti, hogy
- leteszi közjegyzőnél
- leteszi az ügyvédi nyilvántartásba
- magánál tartja.
Mindegyik pontosan ugyanúgy lehet érvényes vagy érvénytelen (ha épp a formai követelményeknek nem felel meg), mert az érvényesség nem ezen múlik. A nyilvántartás arra jó, hogy akkor biztosan előkerül a végrendelet a hagyatéki eljárásban. Erre mindkét nyilvántartás egyformán megfelel.
Az otthon, fiókban tartott végrendelet pedig vagy előkerül, vagy nem. Ennyi a különbség.
Még olyan szabály sincs, hogy ne lehetne újabb "fiók"végrendelettel felülírni a nyilvántartásba bejegyzettet. Egyszerűen nem lesz tőle erősebb a bizonyítóereje.
Visszatérnék az ügyvédi nyilvántartáshoz. Találtam egy végrendeletet, melyben engem kizárt az öröklésből az illető. Ügyvéd szerkesztette. Felhívtam az ügyvédet, aki azt mondta: "elég marha vagy, hogy feltártad. Ha nem tetted volna, most örökölnél".
Miért, ő nem lett volna köteles a közjegyző elé tárni, hogy az irattárában van XY végrendelete?
17-es: te már csak tudod. De bizony, beszél, régi ismerősök vagyunk és beszélhet velem így.
Valami baj van veled, hogy itt osztod az észt és trollkodsz.
"Miért, ő nem lett volna köteles a közjegyző elé tárni, hogy az irattárában van XY végrendelete?"
Hogyan értesülne a haláláról egyáltalán?
Automatikusan csakmert ügyvéd?
Egyébként meg ahhoz azért alapos ok kell, hogy érvényesen még a köteles részből is kizárjanak valakit végrendelettel.
Bizonyithatóan méltánytalanná kell rá válni, vagy bizonyithatóan az örökhagyó életére törni.
Ez 100 esetből 99-nél nem jön össze bizonyithatóan.
Ha az ügyvéd nem értesül a halálról, akkor mit ér az ügyvédi letét?
Azt gondolná az ember, hogy a közjegyző valamilyen honlapon megjelenteti, hogy kiknek a hagyatékát tárgyalja és azt az ügyvédek figyelik. Mert különben az ügyvédi letét semmit nem ér. 14-es: akkor mit jelent, hogy "leteszi az ügyvédi nyilvántartásba"?
Testvérnek nem jár a köteles rész. De nem is kellene. Alig vártam, hogy találjak egy végrendeletet, hogy végre hagyjanak békében az üggyel. (De nem hagynak). Mindennek ellenére nagyon gyászolom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!