Ha van két személy teljesen azonos adatokkal, akkor melyikkel menjek tovább?
Pontosan egy sorral alatta volt a kettő házasságkötés, ahol a férj neve egyezik?
Ez tényleg furcsa, akkor esélyesebb, hogy két azonos nevű, de amúgy különböző személyről van szó. (Egy kolléganőm férje pl. ugyanabban a faluban lakott, mint egy azonos nevű férfi, ugyanabban az évben születtek, egyezett az anyjuk neve, csak a hónap és nap tért el, de kicsit az is hasonló volt, június-július. Egyszer tévedésből a hatóság az ő férje jogosítványát vonta be a másiké helyett.)
A dátum is ugyanaz? Szoktak vagy életkort (pl. 26 év) vagy teljes születési dátumot, esetleg szülők nevét írni a házasulandókhoz, ezek az adatok is egyeznek mindkét férj nevénél?
Fotózásra az anyakönyvi másodpéldányok kerültek a levéltárban, sajnos néha előfordul az is, hogy valamelyik (vagy akár mindegyik) adatnál ugrott a másolást végző szeme és újra az előtte lévő bejegyzés adatait rögzítette.
Ha a másodpéldány "Megjegyzés" rovatában nincs javítás/helyesbítés bejegyezve, akkor az illetékes anyakönyvi hivatalnál érdemes próbálkozni. Ha egyenesági leszármazott vagy, akkor van esélyed.
Egyébként tényleg nem értem, hogy ha idáig eljutottál - nyilván a leszármazókon keresztül, akkor hogy nem tudod beazonosítani. A keresett ősöd gyerekének hogy hívták az anyját? Ahol ő van bejegyezve házastársként, valószínűleg az a pár lesz az, akit keresel.
"Fotózásra az anyakönyvi másodpéldányok kerültek a levéltárban, sajnos néha előfordul az is, hogy valamelyik (vagy akár mindegyik) adatnál ugrott a másolást végző szeme és újra az előtte lévő bejegyzés adatait rögzítette"
Ja, hát igen, amelyiket én néztem át, némelyikben 3-5x szerepelt ugyanaz az oldal. Már ösztönösen annyit kattintottam, hogy haladni tudjak az átnézéssel
Az idő ami alapján tudsz következtetni. De amugy meg kell nézni mind a három anyakönyvi bejegyzést ott szoktak több mindent írni. Pl. Szülők neve, lakhely születési hely és stb. Abból kb lehet következtetni. De ha nem akkor én a helyedbe egy külön lapon elkészíteném mindkét változatot hogy hol csúsztál el a családfán. Illetve vegog lapozni a falu vagy varos teljes anyakonyvet. Ahol indexelve van ott control f es be tudod irni a vezeteknevet igy konnyebb de nem mindig mert van hogy elfelejtenek egy nevet indexelni igy biztonsagosabb mindent megnezni az anyakonyvben. De amugy a házasságinál meg tudod nézni ha kétszer házasodott de ugye ahhoz ugyanabba a városba vagy faluba kellett lennie. Anyakönyveknél jelzik hogy hol született es a lakhelyet is illetve a conditio rublikat is erdemes nezni az is infot ad. Bár 1700-as evek anyakönyveinel nem mindenhol jeleznek adatokat pl. Szulok neve hazassaginal.
Régi ujsagok ha ismertebb az ős és stb es stb.
Én oyat is láttam ahol két férfi név volt beirva a házasulandoknal. Sőt olyat is ahol ket ferfi nev volt a szuloknel es a gyerek nevehez fiu es lany nev is volt irva a vezetek nev utan egy sorba, de egy gyerek. Nem volt odairva hogy gemini magyaran ikrek es nem egymas ala volt irva a ket nev mert ikreknel nagy tobbsegebe igy irtak. Talan egyet lattam ahol egymas mellett volt de odairtak hogy ikrek.Illetve van hogy ha a szulo elvalt feltedtvernek is adhattak ugyanolyan keresztnevet. De sanazos hogy egyforma nevuek. Magyaran elcsusztal a csaladfakutatassal.
Pl. A Viktoria nevet gyakran csak ugy irtak hogy Viktori vagy Viktor. Tippem szerint. A ferfi neveknel valoszinuleg ez a megoldasa a hazasuloknak. De vicces volt olvasni hogy ket ferfi hazasodik. Es ket ferfinek egy egyszere fiu es lany nevu gyereke van. De amugy meg nagyon nem vicces csaladfakutatas szempontjabol.
* olyat
* ha a szulo elvalt feltestvernek is adhattak ugyanolyan keresztnevet.
* sanszos
Volt itt akinek meg minden ős rokonat ugyanugy hivtak es az unokatestvereknek is ugyanaz volt a nevuk neki aztan nehez dolga van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!