Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Családfakutatásnál elakadtam...

Családfakutatásnál elakadtam mit tegyek?

Figyelt kérdés
1800-as évek végénél járok de csak az ükapám nevét , illetve feleségének nevét tudom, semmi többet. Ilyenkor mi a teendő ?

2022. szept. 30. 22:41
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
63%
Menj el pl plébánia nyilvántartását megnézni, keresztelők stb.
2022. szept. 30. 22:47
 2/20 anonim ***** válasza:
82%
Mennyire a vége? 1895. október előtti vagy utáni? Ha utáni, akkor polgári anyakönyveket kéne átnézni, ha előtti, akkor a felekezetieket. Természetesen egyszerűbb lehet, ha tudod a vallásukat, mert akkor nem kell az összes felekezet anyakönyvét felkutatni csak azét az egyét. Helyileg be tudod lőni, hogy hol élhettek? Dédszülőd (az ük gyereke) mikor és hol született? Azon a településen lehetne első körben keresni a házassági bejegyzésüket.
2022. szept. 30. 22:53
 3/20 A kérdező kommentje:
2, Dédapám alpáron 1912-ben született, Budapesten halt meg, familysearchen sajnos nem találtam több dokumentumot.
2022. szept. 30. 23:00
 4/20 anonim ***** válasza:
41%
Ha online próbálsz mindent, akkor mindenképpen falakba ütközöl. Személyesen kell érdeklődni a megfelelő helyeken, mert sok minden nincsen még bescannelve.
2022. szept. 30. 23:20
 5/20 anonim ***** válasza:
94%

Az anyakönyveket "lapoztad" vagy csak az indexben kerestél. Utóbbi esetben nem csoda, ha nem találtál semmit, mert nincs minden rögzítve.

Testvéreiről dédapádnak tudsz-e? Esetleg keress az alpári polgári anyakönyvben, ameddig kereshető. A polgári születések 1922-ig fent vannak.

A dédapád születése előtti időszak házassági anyakönyveit kéne átlapoznod, ott megtalálhatod a szülei házasságát, amiben jó eséllyel benne lesz a születési helyük, idejük és az ő szüleik neve, amivel már tovább tudsz menni. Az 1912-es születésiben a vallást biztosan feltüntették, ha 1895. októbere előtti időre kéne visszamenned, az alapján tudhatod, hogy milyen anyakönyvet kell keresned.

2022. szept. 30. 23:22
 6/20 anonim ***** válasza:
94%
#4: Pont, hogy nagyon sok minden megtalálható online, csak türelem kell hozzá. Állami anyakönyveknél van időkorlát, azért nincs fent minden és azt levéltárban sem fogja megtudni, sőt. Ott még szigorúbb feltételek vannak. Anyakönyvi hivatalban pedig nem lehet kutatni, anyakönyvi kivonatot lehet kérni, de meg kell hozzá mondani a pontos dátumot. Márpedig a kérdező pont ilyet nem tud. Anyakönyvvezetőnek nem feladata a kutatás, tehát nem fogja kikutatni. Hacsak nem extrém jófej, ismeri a kérdezőt és kevés munkája van. De nem köteles megtenni.
2022. szept. 30. 23:26
 7/20 anonim ***** válasza:
31%
Hát pedig rengeteg minden nincsen bescannelve, ezt tapasztalatból mondom. Ha nincsen bescannelve, akkor rákeresni sem tudsz, akárhogyan keresed... De az ő döntése. Rendes családfa kutatáshoz előbb-utóbb kénytelen lesz személyesen fellapozni a megfelelő könyvet, mert meg fog akadni. Vagy elfogadja, hogy annál tovább nem tudja visszavezetni és leteszi a pontot a mondat végére.
2022. szept. 30. 23:28
 8/20 anonim ***** válasza:
93%

Több mint 15 éves tapasztalattal írtam azt, amit. Több ágon 1800-as évek elejéig, 1700-as elejéig jutottam el. Nagyon nem mindegy a módszer, amihez idő, türelem és kitartás kell.

A megfelelő anyakönyvet online is lehet lapozni. Egyházi esetében kb. minden megtalálható, mert azokat mind fotózták. Állami anyakönyvekből néhány megye nem engedélyezte annak idején a fotózást (pl. Pest, Zemplén), ezért azok - a levéltári szabályzat szerinti korlátozással - csak a megyei levéltárakban kutathatók. Speciel születési anyakönyvek egyáltalán nem, mivel azoknál 130 éves korlátozás van. Házassági esetében 86 év, a halottik korlátlanul kutathatók, viszont csak 1980-ig készültek másodpéldányok, amik a levéltárban vannak. 1980. utáni halottit anyakönyvi hivataltól lehet beszerezni - pontos adatok közlésével (mint fentebb is írtam, ott kutatni nem lehet).

Amúgy nem

2022. szept. 30. 23:57
 9/20 anonim ***** válasza:
85%

Simán vissza lehet menni familysearch-ön.

Az ükapád és az ükanyád házasságkötését érdemes fellelni. Abból már elindulhatsz. Általában a nő lakhelyén kötötték, annak a településnek a házassági anyakönyvei közt keresd.

2022. okt. 1. 00:00
 10/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat , familysearchen anyakönyvi, házassági kivonatokat hogy lehet keresni hely alapján? Jelenleg csak név alapján tudok.
2022. okt. 1. 00:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!