Családfakutatásnál elakadtam mit tegyek?
Az anyakönyveket "lapoztad" vagy csak az indexben kerestél. Utóbbi esetben nem csoda, ha nem találtál semmit, mert nincs minden rögzítve.
Testvéreiről dédapádnak tudsz-e? Esetleg keress az alpári polgári anyakönyvben, ameddig kereshető. A polgári születések 1922-ig fent vannak.
A dédapád születése előtti időszak házassági anyakönyveit kéne átlapoznod, ott megtalálhatod a szülei házasságát, amiben jó eséllyel benne lesz a születési helyük, idejük és az ő szüleik neve, amivel már tovább tudsz menni. Az 1912-es születésiben a vallást biztosan feltüntették, ha 1895. októbere előtti időre kéne visszamenned, az alapján tudhatod, hogy milyen anyakönyvet kell keresned.
Több mint 15 éves tapasztalattal írtam azt, amit. Több ágon 1800-as évek elejéig, 1700-as elejéig jutottam el. Nagyon nem mindegy a módszer, amihez idő, türelem és kitartás kell.
A megfelelő anyakönyvet online is lehet lapozni. Egyházi esetében kb. minden megtalálható, mert azokat mind fotózták. Állami anyakönyvekből néhány megye nem engedélyezte annak idején a fotózást (pl. Pest, Zemplén), ezért azok - a levéltári szabályzat szerinti korlátozással - csak a megyei levéltárakban kutathatók. Speciel születési anyakönyvek egyáltalán nem, mivel azoknál 130 éves korlátozás van. Házassági esetében 86 év, a halottik korlátlanul kutathatók, viszont csak 1980-ig készültek másodpéldányok, amik a levéltárban vannak. 1980. utáni halottit anyakönyvi hivataltól lehet beszerezni - pontos adatok közlésével (mint fentebb is írtam, ott kutatni nem lehet).
Amúgy nem
Simán vissza lehet menni familysearch-ön.
Az ükapád és az ükanyád házasságkötését érdemes fellelni. Abból már elindulhatsz. Általában a nő lakhelyén kötötték, annak a településnek a házassági anyakönyvei közt keresd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!