Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Miért adott teljesen más...

Miért adott teljesen más eredményt két autoszomális DNS teszt?

Figyelt kérdés
Kérem olyanok írjanak,akik ismerik ezeket a teszteket.Miért hozhat ki nagyon más eredményt két teszt?Myheritage és Ancestry egyébként a két teszt.Néztem más emberek különböző tesztjeit és nekik azért jobban egyezett...

2022. máj. 29. 00:47
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
86%
Milyen különbségeket adott ki?
2022. máj. 29. 13:39
 12/14 anonim ***** válasza:
88%
Miért lettem ennyire lepontozva?🙃 (6-os vagyok) Pedig én csak elmagyaráztam, hogy hogyan kell értelmezni a teszteket és én egyátalán nem azt írtam, hogy hülyeség....(nem hülyeség csak sokan rávágják mert nem értenek hozzá)
2022. máj. 29. 13:40
 13/14 anonim ***** válasza:
87%
Kérdező, ha elküldöd az eredményed megmondom, hogy miért különbözik
2022. máj. 29. 13:46
 14/14 anonim ***** válasza:
93%

Ennek az az oka, hogy nem egzakt dolgokról van szó. (Nem tudom, mit takar a teljesen más eredmény, így aztán csak általánosságban tudok/tudunk választ adni.) Nincs olyan, hogy pl. német, norvég, vagy albán gén. Azt lehet kimutatni, hogy általában melyik népcsoportok között melyik allélok milyen gyakorisággal fordulnak elő. Nem lesz olyan, ami mindegyikükre jellemző, de másra rajtuk kívül nem. Egyáltalán: az sem egzakt, hogy mikor tekintünk valakit egy adott népcsoporthoz tartozónak. Ezek a tesztek pedig ezen alapulnak. Kiválasztanak pár gént, amiről ismert, hogy X népcsoportra jellemző, és ezek alapján határozzák meg a származást.

Egy komoly eredetkutatáshoz ennél jóval több kell, de az nem is lenne meg 20 ezer forintból. Ott vizsgálni kéne a mitokondriális RNS-t is, illetőleg a DNS-vizsgálat sem merülne ki abban, hogy megnézik, hogy pl. megvan-e benned az az allél, ami pl. 99%-ban csak a finnekre jellemző. Nem akarok belemenni, de elég bonyolult (és költséges) egy tudományos alaposságú származásvizsgálatnak a folyamata.

De ezek a "piaci" tesztek is az esetek 99%-ában jóval 90% feletti pontosságot mutatnak. Nálad azért lehet más, mert egyrészt amit írtak: más adatbázisból dolgozhatnak (írtam fentebb, hogy nincs egzakt definíció, hogy pl. kit tekintünk németnek, skandinávnak, stb), illetve hogy más géneket vizsgálnak.

2022. máj. 29. 13:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!