Hogyan kezdjek neki a családfa kutatásához?
Szeretnék visszamenni és kicsit jobban megismerni a felmenőimet.
Tudom, nem egyszerű feladat. Hogyan álljak neki? Sosem csináltam még ilyet.
Érdekességként el elvégeztem az otthoni DNS mintás történet ( myheritage ), rengeteg 3-4 unokatestvért kiadott a világ minden pontjáról, meg persze egy csomó magyart is, de senkit sem ismerek, de számomra tök izgalmas volt hogy mennyire elszórtan élnek őseim leszármazottai.
Lehet egyszer ráveszem magam és írok pár embernek.
A DNS minta alapján nagyjából kiszámolta hogy milyen származású vagyok.
Hogy jobban higyjek a dolognak megcsináltuk ezt édesanyámmal, és egyből jelzett is hogy 49,8%ban közös a DNS.
Ha van erre pár tízezer forintod érdekes lehet.
Vannak családfa kutatók több százezer forintért, én arra nem áldoztam és nem is fogok.
Először kérdezz körbe a rokonságban, elsősorban nevek, születési és halálozási évszámok és helyek érdekelnek. Ha ezeket begyűjtötted, akkor a familysearch.com oldalon folytathatod a munkát. Időigényes, mert sok anyakönyv nem kereshető, csak böngészhető, így sok idő megtalálni valakit.
Illetve kell hozzá mázli is: ha a családod keveset vándorolt, nincs tucatnevük, illetve a hely, ahol éltek jól dokumentált, akkor jók az esélyeid. De simán lehet, hogy az adott faluból nem találsz semmilyen anyakönyvet.
Nekem is van ág, amin az 1700-as évekig eljutottan, van amin rögtön az elején elakadtam.
Ezt kiegészítheted temetőlátogatásokkal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!