Apai leszármazottakra hol lehet rá keresni ? A település nevet tudom csak, ahol egykoron éltek. Létezik ilyen adatbázis ?
Az se mindegy, hány évesek. Amit ajánlottam, csak régebbiek vannak fent.
Esetleg a település önkormányzata tud segíteni, de adatvédelmi okból nem adhatnak ki ők sem adatot, max értesíthetik öket.
Esetleg valami ottani helyi Facebook csoport, ha van, oda érdemes kiírni.
Először érdemes a még élő rokonokat megkérdezni, és egy vázlatot készíteni a családfáról (ki, mikor, hol született, kötött házasságot, halt meg, háűny testvére volt), és a családban esetleg fennmaradt anyakönyvi kivonatok, igazolványok, dokumentumok és a temetői sírkövek alapján vázlatot készíteni a családfáról. A következő lépésben érdemes a levéltárakban érdeklődni, ill. kutatni. Az illetékes megyei levéltárban elvileg 1827-től 1895-ig gyűjtötték az egyházi anyakönyvek másodpéldányait, és az 1895. október 1-jén megkezdett állami anyakönyveket is itt őrzik. Más kérdés, hogy a személyi adatok védelme miatt a születési és a házassági anyakönyvek korlátozottan kutathatók, a halotti anyakönyvek is csak 1980-ig. Az újabb adatokat nagyrészt a családbólé össze lehet szedni. Az régi egyházi anyakönyveket többnyire az illetékes egyházmegyei levéltárban őrzik, de lehet, hogy még a helyi plébánián vannak. A plébániákon és az önkormányzatoknál a kutatás nem feltétlenül biztosított, nem is ez a dolguk. A FamilySearch oldalon sok digitalizált anyakönyv megtalálható, a kereső adatbázisok is hasznosak, de az adatokat célszerű ellenőrizni az elírások, félreolvasások miatt.
Nem könnyű a családfa-kutatás, bizonyos fokú felkészültség és rutin is kell hozzá (régi kézírás olvasása, bizonyos latin szavak ismerete, az azonos nevű személyek megkülönböztetése stb.) de szerintem megéri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!