Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Mi az oka, hogy néhány települ...

Mi az oka, hogy néhány településen többségben vannak a sváb származásúak?

Figyelt kérdés
Pl Nagymányok, Mecseknádasd, Bóly... Ahol én lakom ott a környéken is sok sváb falu volt, de már csak nagyon kevés sváb van, köztük engem is.
2021. jún. 23. 19:26
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem végeztek elég alapos munkát, így nem tudtak mindenkit kitelepíteni. Az én családom egy része is itt maradt, de már nem sokan élnek közülük az "eredeti" helyen, ahová anno betelepültek.

Tőletek senkit nem telepítettek ki?

2021. jún. 24. 17:00
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Dunaharasztin az akkori fejesek valahogy elintézték, hogy ne vigyenek el senkit. Régebben hallottam, mostanra elfelejtettem, hogy mi volt a csel, vagy az alku tárgya.
2021. jún. 24. 22:14
 13/20 A kérdező kommentje:
Annyit tudok a nagyszülőktől,hogy az egyiknek magyarosítania kellett a nevét,a másik szülője korán meghalt és kiskorú volt még ,ezért maradhattak. De már nem élnek sajnos.Csak azt mondták,hogy a környékbe sok sváb volt.Tormás,Szágy,Gödre,Tarrós,Gerényes,Ág,Kisvaszar,Csikóstöttös...Mára már csak lepusztult "gangos" házak jelzik az egykori svábokat. De a kitelepítés előtt nagy többségbe azok éltek. Innen ,ahogy megyünk Szekszárd irányába Mágocs,Bikal,Nagymányok egyre több sváb van. A sűrüsödési területük a legmagasabb arányuk Bonyhádon van.
2021. jún. 25. 05:46
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk is hemzsegett a család a magyarosítástól. Pedig szerintem sokkal szebbek voltak az eredeti német, mint a művi magyarnak tűnő családnevek.
2021. jún. 25. 10:38
 15/20 anonim ***** válasza:
89%
Az elmagyarosodott svábokat arrról lehet felismerni, hogy ugyanolyan rumlis az udvaruk, mint az echte magyaroknak. (Sajnos.) Egy öntudatos sváb rendben tartja a portáját, tovább adja a az általa kepviselt értékeket: nyelv, kultúra, hozzáállas, stb. (Tudom, hogy nehéz, de a leszármazottak profitalnak belőle.)
2021. júl. 8. 23:08
 16/20 anonim ***** válasza:
84%
15-ös, teljesen igazad van. Sajnos nagyon nehéz ebben a mai "egyen" világban ápolni ezeket az értékeket. Illetve ( remélem, hogy egyedüli eset vagyok) , de mostanában gyakran futok bele germanofób/svábfób emberekbe és tartalmakba. Nekem ezek valahol fájnak.
2021. júl. 10. 01:09
 17/20 anonim ***** válasza:
70%
Szerintem meg az "elmagyarosodott" svábokat onnan lehet megismerni, hogy nem házasítják össze az unokatestvéreket, hogy a családban maradjon a vagyon!
2021. júl. 11. 00:15
 18/20 A kérdező kommentje:
Nem hallottam még senkitől,hogy a svábokat szídták volna.Max viccelődtek,hogy kicsit fukarok,de többnyire pozitívat hallani róluk.
2021. júl. 11. 06:08
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Baja környékén is: Nemesnádudvar, Hajós, Császártöltés települések hagyományőrző sváb települések!

Persze egymás sváb dialektusát már nehezen értik ;)

A szőlőművelés, sváb gasztronómia a mai napig jelen van, sajnos fogyóban vannak a kendős sváb nénik, a csinos kalapos sváb bácsik, akik járnak templomba, tartják a hagyományokat, beszélik még a sváb nyelvet, emlékeznek még a “telepesekre”

Baján az MNAMK iskolakomplexum is igyekszik őrizni a sváb kultúrát!

2022. febr. 11. 22:59
 20/20 anonim válasza:
76%

17-es azt honnan lehet tudni, hogy a rokonokkal házasodtak?

Lehetséges, hogy emiatt sok közöttük a depressziós, pszichés problémájú ember?

Mert ismerek egy kis falut, ami régen sváb volt, ami mostanra felhigult. Viszont sok volt régen arrafelé az öngyilkosság.

2022. márc. 25. 15:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!