Ha rendelek AncestryDNS tesztet akkor mindegy kinek a mintáját küldöm el ugye?
Testvéremmel gondolkoztunk ezen, érdekel minket a származásunk, és ugye hogy mindegy melyikünk DNS mintáját küldjük el?
A válaszokat előre is köszönöm!
Teljesen mindegy kinek a mintáját küldöd, de nem mégy vele semmire.
Mindig legalább 2 mintát hasonlítanak, hogy megállapítsák a rokonságot (apaságot).
Nem biztos, hogy teljes képet kaptok. Ahogy fentebb is írták, nem biztos hogy ugyanazokat a géneket örököltétek mindkét szülőtől. Nálunk elkészült az enyém és páromé + a háromból 2 gyereknek. Közülük pl. egyiknél sem jelentkezik egy olyan egyezés, ami nálam igen, tehát azt egyikük sem örökölte tőlem.
Származásra vonatkozóan pontosabb információt akkor kaphatsz, ha majd a kapott eredményt feltöltitek egy olyan oldalra, ahol régészeti leletekkel is össze lehet hasonlítani.
Az Ancestry, a MyHeritage és hasonlók igazából azt udják feltérképezni, hogy JELENLEG hol milyen arányban élnek olyanok, akik veled egyező géneket hordoznak, mivel az adattáruk jelenkori mintákat tartalmaz, azokkal vetik össze.
Sokkal összetettebb ez a dolog, mint gondolnád, FB-on külön csoport is alakult, ahol ezzel foglalkoznak, köztük hozzáértő szakemberek is vannak. Nekik jobban hiszek, mint a károgóknak.
En nem csinalnam meg, ki tudja, hogy hogyan taroljak az adataidat, es kesobb (10-20-30 ev mulva) mire hasznaljak fel. Lehet a visszaeles eselye nagyon kicsi, de nekem nem erne meg, hogy megtudjam, hogy allitolag 23%-ban olasz vagyok vagy 15%-ban ir (es akkor mi van?) De ez csak az en velemenyem. #4 voltam.
Mindenesetre, ha megcsinalod, ne toltsd le a nyers DNS-ed, es ne toltsd fel kulonbozo oldalakra stb.
Ha rendeltek Ancestry DNS tesztet, akkor a saját és testvéred levett mintáját is küldjétek el.
Lényegesen pontosabb eredményre számíthattok, mintha csak az egyikőtök mintája lesz vizsgálva.
A tudománynak ez a vívmánya nagyon hasznos és kiemelt figyelemre érdemes.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!