Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Azokról, akik cselédek voltak,...

Azokról, akik cselédek voltak, nincs valamilyen nyilvántartás?

Figyelt kérdés
Az ükmamám családi elmesélés szerint egy grófnál volt cseléd, és valószinű, hogy a dédmamám innen született. A dédim születési anyakönyvi kivonatát megtaláltam, csak az édesanyja neve van benne. A vezetéknevét a nevelőapjától kapta, aki örökbe fogadta, ez is rajta van a születési anyakönyvi kivonaton. Esélytelen, hogy megtaláljam az édesapát valahogy?

2020. júl. 9. 11:50
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
67%

1. nem mondott teljesen hülyeséget. Ha lehet tudni, hogy helyileg hol szogált, akkor a megyei levéltárban rá lehet kérdezni, hogy őriznek-e régi cselédkönyveket. Ha oltári nagy szerencséd van kérdező, akkor megvan és abból kiderülhet, hogy kinél szolgált az ükmama. De attól az még nem biztos, hogy ő a dédi édesapja. Azt sajnos nem lehet kideríteni, max. DNS-vizsgálattal lehetne valamit kideríteni.Ahhoz viszont az egykori gróf jelenlegi leszármazottait kéne megtalálni, hogy össze lehessen vetni a mintákat. Szinte kizártnak tartom, hogy sikerülne bármit kideríteni.

Mellesleg ahogy olvastam a kérdésedet, hirtelen olyan érzés fogott el, mintha én írtam volna, ugyanis pont ugyanez a helyzet a mi családunkban is, pont ugyanilyen rokoni viszonylatokban: ükmama cselédként dolgozott, megszülte dédit, aki 2 éves volt, amikor az anyukája férjhez ment a nevelőapjához, aki a nevére is vette. Hogy mi az igazság, az már talán soha nem derül ki, de még én is kutatok.

2020. júl. 9. 14:22
 12/14 anonim ***** válasza:
47%
#11 Ha nincs leszármazotja a grófnak. Oldalági rokon, például fivér is közelebb vissz hozá.
2020. júl. 9. 14:37
 13/14 anonim ***** válasza:
66%
Persze, de ez már nagyon sokadik lépés. Egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy hol szolgált az ükmama.
2020. júl. 9. 14:40
 14/14 anonim ***** válasza:
23%

10-esnek!

4-es marhaságokat beszél.

Ez afféle történelemhamisító műlegenda.

2020. júl. 11. 05:54
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!