A Bontovics név milyen eredetű?
Első hallásra azt hittem, délszláv, de szembesülnöm kellett a ténnyel, hogy nem igazán jellemző sem Szerbiában, sem Horvátországban
Ez csak egy dolog, de még évekkel ezelőtt egy fórumon azt a választ kaptam, hogy szlovák. Ezt azzal magyarázták, hogy a név főként Békésszentandrás-Csabacsűd körül jellemző (az én családom is onnan származik)
Tehát alapvetően szlovák családról van szó, azonban észrevettem, hogy van Borowicz, Botowicz, Bonowicz név Lengyelországban.
Lehetséges, hogy maga a név lengyel, viszont a betelepülők inkább szlovákok?
Szlovákiában sok lengyel élhetett
Akkor ics végződésű szlovák név nem létezik
Petrovics Sándor is szerb, csak rosszul tudjuk
Kérdező!
A Petrovics - szerb.
A Hrúz- szlovák.
Petőfi meg magyar.
A Kárpát-medence csodálatos kohó.
De attl még az apja, anyja is lehetett magyar.
Ugyanis a szüleinél is lehetett apai ágon valamikor, a felmenőknél
egy "beütés", és vitték végig a vezetéknevet, ugyanakkor már minden lemenő magyar lehetett. De ha nem, az sem baj.
Sok nemzetiség élt a történelmi Magyarországon, viszonylagos békében,
míg egyes betelepültek és a labancok bele nem kavartak, mert az volt az érdekük.
Ha találkozol régi, magyar filmekkel, a két háború között, akkor
ne csodálkozz, hogy esetleg szlovák, vagy horvát, német feliratot
látsz a kópián. Ez teljesen természetes volt akkor Magyarországon.
Igen
Viszont a Bonowicz, Kontowicz stb.. Nevek Lengyelországban jellemzőek - - - >lengyel nevek
+az 1700as évek elején volt Bontovics Szlovakiaban. Hogy kerültek volna oda szerbek?
Azért azt kijelenteni, hogy az - ovicsok szerbek, a sky-k lengyelek stb.. Nem lehet kijelenteni
Aradsky pl szlovák nem lengyel
#5 "míg egyes betelepültek és a labancok bele nem kavartak, mert az volt az érdekük." - Most ezt komolyan írtad? :O
Labancok amúgy a királyhoz és így akkor a császárhoz hű emberek voltak. Volt köztük sok német, de szláv is, és ahogy te értelmezed magyar is.
Kurucok pedig naciónalista lázadók voltak, akik más nemzetűségűeket sokszor támadták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!