Elakadtam! Kérhetek segítséget?
Az egyik rokonom anyjának a nevét nem tudom eldönteni, mi lehetett. Az alábbi lehetőségek vannak:
-Szvacsek
-Svacsek
-Szvatcska
hogy bonyolítsam, találtam egy pasit akinek az apjának ugyanaz a neve, mint a fent említett személy apjának, az anyjának meg szintén hasonló a neve, de ha rákeresek úgy, hogy beírom a szülőket, semmit nem dob ki. Lehetséges az hogy két ugyanolyan nevű férfi (például két Kis József) két hasonló nevű nőt vett el, vagy valami keveredés van az anyakönyvek között?
És milyen eredetű ez az S betűs név? Szlovákra tippeltem!
Köszönöm a segítségeteket!
Tökéletesen értem a szlovák és cseh nyelvet, gyakorolom is. Ismerem jól az országokat és sok-sok nevet is, de ilyen nevekkel nem találkoztam, DE NEM ÁLLÍTOM, HOGY NINCSENEK ILYEN NEVŰEK.
Van egy szlovák szó "svák" (olv. szvák). Régebben gyakrabban, ma már ritkán használják, inkább csak falun. Azt jelenti, hogy "nagybácsi". A "svák" szó kicsinyítő képzővel "sváček" vagy "sváčik", esetleg "sváko". Voltak idők, amikor munkakörömből kifolyólag nagyon sokat foglalkoztam anyakönyvi és telekkönyvi kivonatokkal és megerősítem azokat a fenti állításokat, miszerint a neveket sokszor önkényesen megváltoztatta az irodai személyzet. Több családi pereskedésben is részt vettem, hivatalból. Erre a kijelentésemre Kérdező támaszkodhat a kutatásai során, mert ez tény.
Én is azt tanácsolom, hogy az anyakönyvet kell felkeresni és abban kutatni és nem az ilyen-olyan kivonatokban, sem az interneten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!